Marco Chiera
|
02/04/2024 - Ultima actualizare 02/04/2024

Carmelo Pirri, Antonio Stecco, Carla Stecco, Levent Özçakar | Anul 2024

Ultrasunete și Manipulare Fascială®: “adăugarea unei răsuciri”de’ retinaculul gleznei

Domeniul de aplicare:

Durere de picior

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

01-01-2024

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să demonstreze utilitatea Manipulării Fasciale® în reducerea durerii și a dizabilitățiide’ un pacientco’ antecedente de fractură de maleolăde’terală, obezitate și osteoartrităde’ glezna dreaptă.
  • Rezultate măsurate: evaluarea durerii, a dizabilității și a limitării activității prin intermediul Indexului de funcționare a piciorului (FFI) și evaluarea stării retinacolului gleznei drepte prin ultrasunete și RMN.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: bărbat, 38 de ani. Prezența obezității (indice de masă corporală de 35 kg/m2)co’ fractură de maleolăde’teralăco’ 12 ani înainte. El a prezentat dureride’ glezna dreaptă, însoțite de o restricție de mișcare. Se odihnise și folosise medicamente antiinflamatoare, despre care a spus că ar fi putut ameliora parțial durerea.
    Glezna dreaptă prezenta o umflătură și un eritem sever, iar dorsiflexia ajungeade’ numai 10°. La mers, durere înțepătoare în zona mușchiului tibial anterior, a treia peroneală și retinaculul extensor superior. Evaluarea FFI a raportat un scor de 72% (foarte ridicat), ceea ce relevă un impact puternic al durerii asupra dizabilității și a vieții de zico’ zi.
    IRM și ecografia au arătat o îngroșare a benzii oblice supermediale a retinacelui extensor inferior.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea durerii, a dizabilității și a limitării activității prin FFIde’ începutul studiului, după primul tratament șide’ o lună după terminarea tratamentelor.
  • Evaluarea stării retinaculului gleznei drepte prin ecografie și RMNde’ începutul studiului șide’ 1 lună după terminarea tratamentelor.
  • 3 ședințe de tratament săptămânale de 45-60 de minute.
  • Fascial Manipulation®: după o evaluare a zonelor de densificare, a durerii și a evoluției cronologice a acestora, aplicarea de tehnici de fricțiune profundă timp de 3-5 minute pe fiecare punct de interes (10-14 pe tratament). Au fost evitate venele și nervii superficiali, precum și zonele caracterizate de durere excesivă (acestea ar putea ascunde inflamații, leziuni sau fracturi).
  • Tratament efectuat de un fizioterapeutco’ experiență în Fascial Manipulation®.

Rezultate

După primul tratament, FFI scăzuse dejade’ un scor de 21%, ceea ce a arătat, de asemenea, un impact mai mic al durerii asupra dizabilității și vieții de zico’ zi. La urmărirea de o lună, scorul FFI a rămas scăzut, indicând absența simptomelor și a limitării funcționale.

Ecografia a indicat o scădere a îngroșării grosimii benzii oblice supermediale a grosimii retinaculului extensor, care a scăzut dede’ 2,05 mmde’ 1,35 mm.

Discuție

Acest studiu este unic prin faptul că, folosind ultrasunete, a putut fi observat efectul unei abordări de terapie manuală asupra benzii oblice super-mediale a retinacelui extensor inferior, o structură care joacă un rol special în viața de zico’ zi.

Aborda’rea adoptată se bazează pe observația că disfuncțiile musculo-scheletice pot rezulta din funcționarea necorespunzătoare a fasciilor corpului, care, din diverse cauze etiologice, nu alunecă, nu se întind și nu se ada’ptează așaco’m ar trebui. Aceste alterări pot induce tensiuni non-fiziologicede’ nivelul fasciei, ceea ce ducede’ fibroză ada’ptativă.

În acest sens, modificarea grosimii retinei gleznei poate schimba liniile de forță ale fasciei profunde din membrul inferior, modificând astfelva’rea de contracție a mușchilor. Ultrasunetele, ca metodă de diagnosticare neinvazivă și ușor de utilizat, pot evidenția aceste modificări fasciale, ajutândde’ raționamentul clinic șide’ procesul de tratament.

La pacientul studiat, restabilirea unei tensiuni miofasciale corecte a dusde’ reducerea durerii și a dizabilității, confirmând că situația nu se da’tora unor modificări osoase sau ligamentare, ci mai degrabă unor modificări ale structurilor miofasciale. Rezultatul tratamentelor a fost menținut și în perioada’ de urmărire, ceea ce a fost deosebit de interesant, deoarece pacientul se afla pe lista de așteptare pentru o operațiede’ gleznă.

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că atât durerea post-fractură, cât și osteoartrita gleznei sunt afecțiuni în care simptomele pot să reapară și/sau să persiste pentru perioade lungi de timp.

Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare care să implice un număr mai mare de pacienți și pe o perioadă mai lungă de timp pentru a confirma aceste rezultate și pentru a investiga în continuare fiziopatologia legată de îngroșarea retinacolului.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: utilizarea unui chestionar valida’t; sublinierea importanței unei metode neinvazive și ușor de utilizat,co’m ar fi ecografia; o bună reprezentare a zonelor tratate și a măsurătorilor efectuate (chestionar și ecografie) prin intermediul imaginilor.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat. În cadrul discuției, ar fi fost interesant să se prezinte o viziune maide’rgă, și nu pur mecanică, asupra modificărilor fasciale, evaluând, de exemplu, impactul obezității asupra modificărilor fasciale, deoarecea’ se știeco’m modificările glicemiei pot modificava’rea fascială.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum