Marco Chiera
|
02/04/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024

Jennifer M. Jost, Veenah K. Stoll, Holly B. Waters | Anul 2024

Tratamentul manipulativ osteopatic pentru rigiditatea cronică a gâtului după un accident de mașină: un raport de caz

Patologie:

Cervicalgie (dolore alla cervicale e torcicollo)

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

11-02-2024

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: raportarea utilității OMT în cazurile de cervicalgie după accidente rutiere și fracturi vertebrale.
  • Rezultat măsurat: evaluarea simptomelor.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: bărbat, 25 de ani. Antecedente de sindrom Tourette, migrene și disautonomie. Durerea și rigiditateade’ nivelul gâtului au început după un accident rutier grav (coliziuneco’ o mașină, un camion și o altă mașină pe ploaie)co’ 18 luni înainte de vizită. Pacientul a raportat că a fost diagnosticatco’ comoție cerebrală, o fractură nedecompusă a C5 și sindromul postcontuzional ulterior, oboseală,de’bilitate emoțională și dispoziție depresivă. Totuși, aceste simptome au dispărut în decurs de un an dede’ accident.
    În ciuda’ unuico’rs complet de fizioterapie, rigiditatea și amplitudinea redusă a mișcării (ROM) au rămas. Pacientul a raportat, de asemenea, că a fost urmărit pentru comorbidități neurologice și psihiatrice.
    La momentul examinării osteopatice, rigiditatea gâtului era prezentă toată ziua, în majoritatea zilelor,co’ dureri de 2 din 10,co’ un ROM scăzutmo’ când își rotea gâtul spre dreapta, dureri de cap și “flash-uri de amorțeală” în tot corpul. Pacientul a negat iradierea spre braț, furnicături sau slăbiciune a membrelor. Extensia coloanei vertebrale a arătat o agravare a durerii, în timp ce examenul neurologic nu a relevat nicio anomalie.
    Examinarea osteopatică a relevat apoi diverse disfuncții somatice în tot corpul.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea simptomelor.
  • 28 de ședințe de tratament săptămânalede’ diferite intervale (de obicei, lunar).
  • OMT:
    • tehnici de echilibrare a tensiunii craniene, energetice musculare, de eliberare miofascială, de echilibrare a tensiunilor ligamentare și articulare și de contracarare a tensiunilor. Tehnicile de mare viteză și amplitudine redusă au fost excluse deoarece, potrivit autorilor, acestea ar putea oferi beneficii limitate din cauza istoricului pacientului.
    • tehnici aplicate întregului corp, în specialde’ nivelul coloanei cervicale, toracice și lombare, precum șide’ nivelul sacrului, pelvisului și membrelor.
  • Pacientului i s-au recomanda’t, de asemenea, exerciții de întindere care să fie efectuatede’ domiciliu, în special o întindere a mușchiului scalene bilateral, care să fie efectuată timp de două-trei minute, de două ori pe zi.

Rezultate

După prima ședință de OMT, ROM s-a îmbunătățit și pacientul a raportat o ameliorare a simptomelor.

După cea de-a doua ședință, o săptămână mai târziu, pacientul a raportat o îmbunătățire semnificativă a durerii, a rigidității și a mișcării de mișcare.

După cea de-a șasea ședință, pacientul a raportat o absență completă a durerii și a simptomelor de amorțeală și furnicături,co’ o rigiditate redusă asociată.

Pacientul s-a descurcat apoipo’co’ întindereade’ domiciliu.

După doi ani de tratament, pacientul a raportat că se simtepo’, da’rco’ o oarecare înrăutățire a simptomelorde’ patru-șase săptămâni după tratament.

Discuție

Cervicalgia este o problemă care poate avea repercusiuni majore din punct de vedere economic, al muncii și al cheltuielilor de sănătate. Deși apare și este adesea diagnosticată în urma accidentelor rutiere, pacienții pot prezenta simptomede’ săptămâni, luni sau ani după traumatism. În acest sens, RMN și CT sunt esențiale pentru a determina orice leziuni sau fracturi.

Unele studii au raportat utilitatea OMT în cazurile de lovitură de bici, sindrom post-contuzie și dureri cronice de gât, în timp ce niciunul nu a investigat utilitatea OMT în urma accidentelor de circulație (literatura de specialitate arată utilitatea chiropracticii, a fizioterapiei, a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene și a relaxantelor musculare). Prin urmare, acesta este primul studiu pe această temă, care ar trebuico’ siguranță să fie investigat în continuare.

Acest studiu are limitări: nu a fost utilizat niciun instrument de evaluareva’nda’rdizat pentru aco’antifica îmbunătățirile resimțite de pacient. În plus, lipsa documentelor referitoarede’ vizitele ulterioare accidentului împiedică o imagine completă a pacientului.

Prin urmare, OMT poate contribuide’ gestionarea simptomelor post-accidentare și fractură, având în vedere că este o terapie eficientă din punct de vedere al costurilor.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: Bună prezentare a rezultatelor examenului osteopatic; bună prezentare a limitărilor studiului.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat. Obiectivul studiului nu a fost raportat. Dupăco’m au raportat autorii, nu au fost utilizate teste valida’te. Deoarece simptomele au reapărutde’ ceva timp după tratamente, ar fi fost maipo’ să se elaboreze acest aspect (care se poate dovedi a fi o posibilă limitare a terapiei implementate) în cadrul discuției.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum