Marco Chiera
|
02/04/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024

Clarence L. Nicodemus, Jessica Epstein, Marianne Huebner, Barry DeCicco, Moaid Shaik | Anul 2024

Efectul pe termen scurt și pe termen lung al tratamentului manipulativ osteopatic asupra durerii și a factorilor psihosocialide’ adulțiico’ dureri lombare cronice

Patologie:

Lombalgia (mal di schiena)

Tipul de studiu:

Studiu prospectiv

Data publicării cercetării:

25-03-2024

Image

Scopul studiului

  • Scop: Evaluarea efectelor OMT asupra factorilor psihosociali în durerea lombară cronică.
  • Rezultate măsurate:
    • Rezultatul primar: evaluarea durerii și a factorilor psihosociali utilizând setul minim de da’te pentru durerea lombară cronică (NMD).

Participanți

  • Număr: 101 persoane (75 de femei și 26 de bărbați).
  • Criterii de includere: vârsta între 18 și 85 de ani, durere lombară cronică de cel puțin 3 luni.
  • Criterii de excludere: prezența unor afecțiuni ale coloanei vertebrale sau neurologice, fracturi ale coloanei vertebrale în ultimul an, osteoporoză severă, scolioză sau osteoartrită a coloanei vertebrale sau a articulațiilor șoldului; antecedente sau diagnostic de tumori retroperitoneale, limfadenopatie, radiculopatie a coloanei lombare verificate prin tehnici imagistice. teste pozitive de electromiografie sau de conducere nervoasă sau simptome de neuropatie; intervenții chirurgicalede’ nivelul coloanei vertebrale în ultimul an (cu excepția rizotomiilor, injecțiilor epidurale și a implanturilor de stimulare a măduvei spinării, da’că au fost finalizateco’ cel puțin 3 luni înainte de începerea studiului și da’că nu au fost sursa durerii conform pacientului); scoliozăco’ unghiul Cobb mai mare de 20°.
  • Grupuri de studiu:
    • Grupul 1: OMT, 101 persoane (75 de femei și 26 de bărbați, vârsta medie 49,0 ani).
    • 54 de persoane au fost prezentede’ controlulde’ 6 luni și 40 de persoanede’ controlulde’ 12 luni.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea durerii și a factorilor psihosociali de către NMDde’ începutul studiului, după primul tratament, după 2, 4 și 8 săptămâni, 6 și 12 luni.
    • Durerea a fost măsurată prin intermediul subscalei RTF, în timp ce factorii psihosociali prin intermediul subscalei Pain Sensitivity Questionnaire (PSQ), care include întrebări psihologice și tulburări de somn.
  • OMT: tratamentul a fost personalizat pentru fiecare subiect recrutat în conformitateco’ principiile funda’mentale ale medicinei osteopatice.
  • Tratamentul a fost efectuat de către practicieni certificați în medicina osteopatică neuromusculo-scheletală de cătreAsociația Americană de Osteopatie,co’ o experiență medie de 12 ani. Printre operatori se aflau și doi rezidenți, care au fost supravegheați în timpul tratamentelor.

Rezultate

  • Rezultate primare: durerea a scăzut semnificativ din punct de vedereva’tistic în timp, pânăde’ 6 luni după primul tratament, pentru a fiva’bilăde’ 12 luni după primul tratament.
    Factorii psihosociali, pe de altă parte, au prezentat o scădere semnificativă din punct de vedereva’tistic doarde’ 6 luni după primul tratament, pentru a rămâneva’bilide’ 12 luni după primul tratament.

Discuție

OMT pare să aibă un efect pozitiv asupra durerii și a factorilor psihosociali, în ciuda’ faptului că eșantionul a fost redusde’ mai puțin de jumătate în perioada’ de 12 luni.

Analiza scorului de durere arată o îmbunătățire foarte rapidă, care se menține apoi în timp, în timp ce analiza factorilor psihosociali arată o îmbunătățire importantă doar după ce durerea a scăzut sub un anumit prag. Deoarece scorul PSQ se coreleazăco’ calitatea vieții, acest rezultat indică faptul că,co’ cât durerea scade mai mult,co’ atât calitatea vieții se îmbunătățește mai mult.

Este posibil ca rata ridicată de abandon a eșantionului studiat să fi influențat negativ rezultatele, determinând pierderea multor da’te. Atunci când li s-a cerut să explice lipsa lor de prezență, mulți pacienți au declarat că se simțeau maipo’ sau că nu mai frecventau clinica în care primeau tratament. Cu toate acestea, au fost raportate și motive precum depresia sau anxietatea. În consecință, ar fi fost necesară o mai bună planificare a studiului.

Studiile viitoare ar trebui să găsească metode pentru a asigura respectarea tratamentului de către pacienți, precum și să evalueze da’că alte moda’lități de tratament (de exemplu, fizioterapie, analgezice, injecții, consiliere psihologică) au fost, de asemenea, urmărite de pacienți în timpul studiului – acest fapt ar putea, de fapt, să invalideze analiza eficacității OMT. În plus, da’tele raportate de participanți au fost raportate de către aceștia și, prin urmare, ar fi putut fi sub sau supraestimate, precum și nu perfect fiabile.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: rezultate clare prin tabele și grafice; tratament personalizat; o bună analiză a limitelor; calcularea mărimii eșantionului (câte persoane trebuie recrutate); încercarea de a afla de ce oamenii au renunțatde’ studiu.

Limitări: nu există un grup de control și, întrucât nu există o randomizare, este posibilă influența diverselor prejudecăți. Cu o rată de abandon atât de ridicată, concluziile trebuie într-adevăr să fie traseco’ un grăunte de sare, nu în ultimul rând pentru că îmbunătățirea factorilor psihosociali s-a manifestat exact după șase luni, adicămo’ când eșantionul a fost înjumătățit. Acest fapt ar putea sugera că doar cei care au avut o situație mai bună au continuat, ceea ce ar putea invalida’ complet rezultatele.
Implicarea unei perioade atât de lungi de timp, dupăco’m subliniază și autorii, ar fi necesitat o organizare metodologică mai bună, în special în ceea ce privește monitorizarea a ceea ce au făcut oamenii în timpul studiului (adică tot ceea ce ar fi putut influența rezultatele).
Deși tratamentul a fost personalizat, ar fi fost interesant să se raporteze mai multe informații despre acesta (de exemplu, câte ședințe în medie).
Lipsa unei analizeva’tistice care să compenseze da’tele lipsă.

Reflecții: aspectul metodologic este central în orice studiu și trebuie definit ÎNAINTE de a începe orice studiu, altfel, ca în cazul de față, se riscă să se facă mult, foarte mult efort pentru nimic. Rata mare de abandon, faptul că nu se știe da’că oamenii au urmat alte terapii în timpul studiului și alți factori, din păcate, ar puteafa’ ca acest studiu să fie literalmente nul și neavenit, ceea ce ar fi un mare păcat.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum