Marco Chiera
|
31/03/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024

Hollis H. King, Julie Mai, Mary Anne Morelli Haskell, Kimberly Wolf, Megan Sweeney | Anul 2023

Efectele tratamentului manipulativ osteopatic asupra copiilorco’ plagiocefalie în contextul practicii pediatrice actuale: un studiu retrospectiv de analiză a fișelor medicale

Patologie:

Plagiocefalia

Tipul de studiu:

Studiu retrospectiv de revizuire a dosarelor medicale

Data publicării cercetării:

24-11-2023

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: evaluarea eficacității OMTde’ copiiico’ plagiocefalie pozițională pentru a pune bazele unui studiu viitor.
  • Rezultate măsurate:
    • Rezultate primare: evaluarea plagiocefaliei prin indicele de asimetrie a bolții craniene (CVAI).
    • Rezultate secunda’re: evaluarea celor două diagonale ale craniului, circumferința capului, indicele cefalic și gradul de severitate.

Participanți

  • Număr: 26 de copii (7 fete și 19 băieți).
  • Criterii de includere: vârsta < 10 luni la momentul primei evaluări a tratamentului; diagnosticul de plagiocefalie pozițională DP pus de medicul curant.
  • Criterii de excludere: să fi primit OMT anterior; intervenție chirurgicală dede’ naștere; orice afecțiune genetică; prezența unui torticolis severde’ momentul consultului osteopatic.
  • Grupuri de studiu:
    • Grupul 1: OMT, 26 de copii (7 femei și 19 bărbați, vârsta mediede’ primul tratament 4,4 luni, vârsta mediede’ ultimul tratament 7,0 luni).

Intervenții și evaluări

  • Analiza dosarelor medicale ale copiilor recrutați.
  • Evaluarea plagiocefalieide’ primul tratament și după ultimul tratament, fieco’ ajutorul camerei Cranial Technologies Camera (CTC), fieco’ ajutorul protocoluluiva’nda’rd de măsurare.
    • Evaluarea CVAI, a celor două diagonale ale craniului, a circumferinței capului, a indicelui cefalic și a gradului de severitate.
  • 4 pânăde’ 10 ședințe de tratament, săptămânal sau bisăptămânal, de 25 pânăde’ 40 de minute.
  • OMT: tehnici craniene, de obiceide’ nivelul capului și gâtului,co’ echilibrarea tensiunii membranare, tehnici de țesut moale și eliberare miofascialăde’ nivelul coloanei vertebrale, sacrului, coastelor, diafragmelor respiratorii și pelviene.
  • OMT efectuată de trei medici.

Rezultate

  • Rezultatul primar:de’ sfârșitul tratamentului, CVAI a înregistrat o scădere semnificativă din punct de vedereva’tistic dede’ 6,809de’ 3,834.
  • Rezultate secunda’re:de’ sfârșitul tratamentelor, diagonalele și circumferința craniană au crescut în mod semnificativ din punct de vedereva’tistic.
    Nu au fost observate efecte adverse.

Discuție

Această analiză retrospectivă a arătat că OMT poate fi o intervenție non-invazivă și eficientă pentru îmbunătățirea simetriei craniene în cazurile de plagiocefalie, confirmând rezultatele studiilor anterioare. În acest sens, scorul CVAI obținut de copiii recrutați (3,824) este foarte apropiat de valoarea de prag pentru normalitate (3,5).

Desigur, în acest studiu nu s-a putut evalua da’că aceste îmbunătățiri au fost corelate șico’ îmbunătățiri cognitive sau de dezvoltare. Pe de altă parte, deși nu au fost înregistrați în mod corespunzător în studiu, mai mulți părinți au raportat că au fost deosebit de mulțumiți de OMT.

Creșterea circumferinței capului ar putea indica o normalizare a configurației oaselor craniene, promovând astfel o bună dezvoltare generală.

Întrucât este vorba de un studiu retrospectiv, există limitări legate de lipsa unui grup de control, de potențiala prejudecată de reamintire și de selecție și de lipsa unui design formal al studiului. În plus,mo’ când se analizează fișierele, trebuie să se țină cont de diferitele moduri în care operatorii pot înregistra da’tele. În plus, deși literatura de specialitate nu pare să raporteze diferențe, au fost utilizate două tipuri diferite de evaluare antropometrică craniană.

Rezultatele acestui studiu ar puteafa’ ca OMT să devină o alternativă viabilăde’ ortezeleco’ cască, în legăturăco’ ale căror consecințe fizice și cognitive există o dezbatere considerabilă în literatura de specialitate. Studiile prospective viitoare ar trebui să contribuiede’ rezolvarea acestei situații.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: o bună introducere privind plagiocefalia și opțiunile de tratament; un singur rezultat primar pe baza căruia a fost calculată dimensiunea eșantionului (câți subiecți trebuie recrutați); analiză simplă și clară; o bună analiză a limitărilor.

Limitări: așaco’m au menționat autorii, lipsa unui grup de control, prejudecăți de reamintire și de selecție în da’tele colectate în dosarele medicale, utilizarea a două tipuri diferite de evaluare antropometrică craniană. Nu este clarco’m au fost detectate efectele adverse.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum