Marco Chiera
|
13/03/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024

Buonomini C., Bonetti O., Novelli E. | Anul 2024

Aborda’rea osteopatică în stimularea sistemului endocannabinoid: un raport de caz

Domeniul de aplicare:

Sistemul endocannabinoid

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

24-02-2024

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să arătăm un caz în care OMT ar fi putut influența sistemul endocannabinoid.
  • Rezultate măsurate: evaluarea consumului de canabinoizi, calitatea vieții prin sonda’jul de sănătate 36 (SF-36), stresul perceput prin scala de stres perceput (PSS) și insomnia prin indicele Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI).

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: femeie, 53 de ani. Timp de 25 de ani a luat fitocanabinoizi pentru a dormi, pentru a reduce stresul și durerile cronice. Antecedente de cancer tiroidian tratat chirurgical și urmat de terapie medicamentoasă constând în L-tiroxină. Ea lua tibolon pentru menopauză și timp de câteva luni a suferit de boala Lyme,co’ simptome de greutate, oboseală, febră și oboseală limfatică (au apărut ganglioni limfatici sub axilă) și pentru care a fost tratatăco’ doxiciclină (100 mg) timp de 57 de zile consecutive. În ciuda’ recuperării, au rămas probleme de slăbiciune, insomnie și umflarea ganglionilor limfatici dede’ subsuoară. În acest timp, pacientul a consumat aproximativ 5-6 grame de canabinoizi (THC) pe lună.La 5 luni după ce a negat boala Lyme, a început tratamentul osteopatic.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea consumului de canabinoizi.
  • Evaluarea calității vieții prin SF-36, a stresului perceput prin PSS și a insomniei prin PSQIde’ începutul studiului, înainte și după fiecare tratament.
  • 4 ședințe (2 pe lună) de OMT de 20 de minute.
  • OMT: comprimarea celui de-al patrulea ventricul.
  • OMT efectuată de un osteopatco’ o experiență de peste 10 ani în osteopatie și 25 de ani în fizioterapie.
  • Osteopatul a efectuat o sesiune de instruire pentru a evalua punctele de referință, presiunea care trebuie aplicată și orice efecte adverse.

Rezultate

Chestionarele au arătat o tendință de îmbunătățire a calității vieții, a somnului, da’r nu și a stresului perceput.

Rezultatele au fost menținutede’ urmărirea după două 2 luni.

Pacienta și-a redus consumul de THCde’ 1 gram pe lună.

Discuție

Pacienta și-a redus consumul de canabinoizi în timpul și după studiu, ceea ce permite speculația că OMT ar fi putut influența sistemul endocanabinoid.

Acest sistem, împreunăco’ sistemul nervos autonom, este distribuit în tot corpul și sprijină reglarea homeostatică prin influențarea sistemelor endocrin și imunitar. Din acest motiv, canabinoizii pot fi terapeutici în cazuri de durere, boli neurodegenerative, inflamații, spasticitate și scleroză multiplă. Aceste efecte pot rezulta din legăturile dintre canabinoizi și alți neurotransmițători (de exemplu, noradrenalina, serotonina, dopamina, acetilcolina), precum și din posibila acțiune mimetică a canabinoizilor asupra nervului vag.

Compresia celui de-al patrulea ventricul, care acționează asupra sistemului nervos simpatic și parasimpatic, poate ajunge să influențeze producția de endocannabinoizi. În acest studiu, OMT a promovat în continuare o îmbunătățire a somnului și a calității vieții.

Pentru a confirma aceste rezultate sunt necesare studii mai riguroase și mai ample,co’ teste mai obiective.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: Interesant faptul că s-a demonstrat că OMT ar putea reduce consumul de canabinoide; bună introducere și descriere a tehnicii utilizate; utilizarea de chestionare valida’te.

Limiteca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat; descrierea oarecum “sumară” a studiului, atât a pacientului, cât și a rezultatelor (de asemenea, figurile ar fi putut avea mai multe detalii și legende mai detaliate); cel mai util rezultat în ceea ce privește scopul studiului – reducerea consumului de canabinoizi – este pusde’ sfârșitul textului articolului.
Deși în discuții sefa’ referirede’ MCID – cea mai mică diferență care trebuie detectată pentru a se putea vorbi de un rezultat relevant din punct de vedere clinic – a chestionarelor, nu sedi’de’ ce valoare corespunde. Deoarece această valoare este, de asemenea, dependentă de patologie, în unele cazuri, MCID a chestionarelor utilizate este mai mare decât rezultatele obținute în acest studiu (de exemplu, două studii realizate de Longo et al. în cazul unei leziuni a manșetei rotatorilor raportează un MCID de 23,1 pentru SF-36 și de 4,4 pentru PSQI).
Unele considerații legate de testele utilizate (de exemplu, “sunt necesare măsuri mai obiective”) sunt incluse în discuții și nu în rezultate. În această privință, deși este adevărat că este nevoie de măsuri obiective, rezultatele subiective sunt foarte relevante. Și nu numai atât: întrucât este vorba de un raport de caz privind o situație delicată, ar fi fost util să se relateze experiența pacientului.
Mai ales în discuție, sunt prea puține citate bibliografice în text pentru numeroasele noțiuni și considerații exprimate.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum