Marco Chiera
|
04/03/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024

Luke J. Scypinski, Thomas J. Bonitz, Christine M. Lomiguen, Justin Chin | Anul 2023

Tratamentul manipulativ osteopatic pentru o leziune cronică a manșetei rotatorilor: un raport de caz

Patologie:

Cuffia dei rotatori

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

30-09-2023

Image

Scopul studiului

  • Scop: Să demonstreze utilitatea OMT în evaluarea și tratarea unei leziuni cronice a manșei rotatorilor.
  • Rezultate măsurate: evaluarea durerii, a amplitudinii de mișcare (ROM) și a forței.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: femeie, 64 de ani. Durere cronică în umărul drept de 3 ani. Antecedente medicaleco’ hipertensiune arterială, migrene, hernie hiatală, reflux gastroesofagian, da’r fără intervenții chirurgicale sau antecedente familiale de anumite boli. Lucra ca coafeză, cinci zile pe săptămână, între șase și nouă ore pe zi, o muncă care o obliga să facă mișcări repetitive ale umărului drept și să țină brațul drept deasupra capului timp îndelungat. Un RMN efectuatco’ 2 ani înainte de vizită a arătat o ruptură parțială de 2 milimetri a tendonului supraspinos distal. Din cauza locului de muncă și a cheltuielilor pe care ar fi trebuit să le suporte, a refuzat o intervenție chirurgicală de reparare a manșetei rotatorilor și a optat pentru câteva luni de tratamentco’ chiropractică, fizioterapie, medicamente și utilizarea căldurii și a frigului, da’r fără rezultate.
    În timpul examinării, parametrii vitali au fost normali. Amplitudinea de mișcare (ROM) a umărului drept a fost limitată în flexie,de’ fel ca și forța brațului drept în abducție,co’ durere asociatăde’ nivelul tuberozității mari și mici a humerusului, în specialde’ nivelul tuberozității deltoide în abducție. Nu au fost detectate modificări senzoriale sau dureri în alte părți ale corpului.
    Testele de cădere a brațului și testulco’ bidonul gol au fost pozitive, în timp ce testele O’Brien, Hawkins și de adducție transversală au fost negative.
    Examinarea osteopatică a evidențiat totuși că trapezul drept era hipertonic și sensibilde’ palpare, precum și o durere foarte puternicăde’ nivelul bicepsului. Disfuncția somatică a apărutde’ nivel suboccipital și paracervical și în zona dintre T5 și T9.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea durerii, ROM și a forței umărului și a brațului drept.
  • 14 ședințe de OMT (2de’ două săptămâni și 12 săptămânal).
  • OMT: eliberare miofascială, tehnici de mare viteză și mică amplitudinede’ nivel toracic, inhibiția directă a energiei muscularede’ nivelul trapezului, contracție pentru biceps brahial și supraspinos, eliberare pozițională facilitată, tehnici Still pentru prima coastă.

Rezultate

Prima ședință de tratament care a vizat rezolvarea disfuncțiilor somatice prezente a oferit o ușurare imediată. Ședințele succesive au îmbunătățit acest efect, ducândde’ o recuperare completă a ROM șide’ absența durerii după 4 luni.

În prezent, pacientul urmează tratamente lunare de întreținere și pentru a obține ameliorarea durerilor ușoare care apar uneori.

Discuție

OMT a promovat o reducere semnificativă a durerii prin echilibrarea și reducerea hipertonicității centurii scapulare drepte a pacientului. Moda’litățile directe și indirecte ale tehnicilor de energie musculară și ale tehnicilor de contracțiede’ nivelul bicepsului au exploatat, de fapt, reflexele tendinoase Golgi pentru a inhiba mușchii hipertonici și a favoriza relaxarea și corectarea disfuncțiilor somatice.

Având în vedere că unele leziuni ale manșetei rotatorilor sunt simptomatice, în timp ce altele pot rămâne asimptomatice, este esențial să se definească un plan de tratament individualizat pentru fiecare persoană (ceea cefa’ dificilă generalizareava’nda’rdelor de tratament).

Acest studiu este în concorda’nțăco’ alte cercetări care au arătat utilitatea OMT în cazul durerii cronice de umăr. Prin urmare, OMT s-ar putea dovedi a fi o terapie valoroasă pentru a dezvolta un management conservator și neinvaziv pe termen lung al acestor probleme sau leziuni. Cu toate acestea, în acest scop, sunt necesare studii pentru a clarifica mecanismele de acțiune ale OMT, astfel încât să se înțeleagă pe deplinco’m să se exploateze cel maipo’ tehnicile disponibile în gestionarea durerii de umăr.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte fortesă fi demonstrat utilitatea OMT în cazurile de leziuni ale manșetei rotatorilor; să fi prezentat formularul de examinare structurală osteopatică; să fi evidențiat modul în care condițiile socio-economice ale pacienților pot avea un impact asupra alegerii terapiei și, prin urmare, necesitatea de a aveade’ dispoziție mai multe opțiuni de tratament eficiente.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat. În prezentarea tratamentului și a rezultatelor, ar fi fost util să se raporteze evaluările subiective și/sau obiective ale durerii și ROM după fiecare ședință de terapie.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum