Marco Chiera
|
04/03/2024 - Ultima actualizare 04/03/2024

Bruno Bordoni, Allan Escher | Anul 2023

Adeziunea pericardică și cervicalgia cronică nespecifică după toracocenteză: o aborda’re osteopatică

Patologie:

Cervicalgie (dolore alla cervicale e torcicollo)

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

25-10-2023

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să demonstreze utilitatea OMT în rezolvarea unui caz de cervicalgie cronică nespecifică în urma unei toracocenteze și a unei grefe de bypass coronarian.
  • Rezultate măsurate: evaluarea durerii prin Scala analogică vizuală (VAS), a dizabilității prin Indexul de dizabilitate a gâtului (NDI) și a amplitudinii mișcării cervicale.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: bărbat, 36 de ani. S-a prezentat pentru cervicalgie nespecifică. Cu cinci ani înainte, suferise o intervenție chirurgicală cardiacăco’ sternotomie mediană, fără infarct,co’ un dublu bypass coronarian, care a fost urmată patru zile mai târziu de o toracocenteză din cauza unui revărsat pleural stâng pânăde’ coasta a șasea. De asemenea, lua beta-blocante, inhibitori ECA șiva’tine pentru a regla tensiunea arterială, hipercolesterolemia și dislipidemia.
    Pacientul a raportat durere intermitentă și rigiditate în zona cervicală posterioară, fără iradiere,co’ mișcare limitată în rotații și înclinări spre dreapta (mișcări care dădeau durere), da’r ușurarede’ deplasarea spre partea opusă. Pentru durere, a luat zilnic un antiinflamator nesteroidian. Testele imagistice au exclus traumatismele directe, patologiile cervicale sau modificările axiale, în timp ce testele de sânge nu au evidențiat boli sistemice (de exemplu, infecții, artrită, boli autoimune, metabolice sau endocrine).
    Saturația oxigenului a fost de 100% și nu a existat dispnee. Cervicalgia a avut o intensitate de 6 din 10 prin măsurarea VAS, în timp ce NDI a indicat o dizabilitate moderatăco’ un scor de 24.
    Diferite afecțiuni și patologii (de exemplu, foramen ovale pervio, modificări ale arterei carotide, tulburări temporomandibulare, sindromul Eagle, sindromul osului hioid) au fost excluse în fața unor examinări negative pentru simptome și semne specifice. Pacientul nu a raportat bruxism sau sforăit pe timp de noapte, iar testele de compresie cervicală și de distragere au fost, de asemenea, negative.
    Examinarea manuală a vertebrelor nu a evidențiat anomalii deosebite, în timp ce palparea musculară a evidențiat o suferință a mușchilor profunzi cervico-toracici posteriori (nu și a celor superficiali). Având în vedere acest rezultat, s-a emis ipoteza unei implicări a cicatricei lăsate de operația de toracocenteză. Evaluarea manuală a zonei cicatriceale prin micromișcare a arătat limitări semnificative, un rezultat care a indicat posibila prezență a aderențelor tisulare. Testul de inhibiție manualăde’ nivelul sternului și al gâtului a arătat zona cicatricei sternale ca zonă de derivare simptomatologică, în timp ce testul diafragmei Bordoni a arătat o disfuncție a diafragmei.
    Ca urmare, a fost efectuată o radiografie toracică, care a arătat o aderență între pericard și pleură în zona mediastinală stângă și o ridicare a hemidiafragmului stâng.

Intervenții și evaluări

  • Evaluareade’ fiecare ședință a durerii prin VAS, a dizabilității prin NDI și a amplitudinii mișcării cervicale.
  • 2 ședințe săptămânale și 3 ședințe lunare de OMT.
  • OMT: aborda’re indirectă pentru reducerea durerii și îmbunătățirea mobilității. Așezați o mână pe zona sternală (zona pericardică anterioară) și cealaltă mână pe zona vertebrală T10-T12 (atașamentul pericardic posterior).

Rezultate

După tehnica osteopatică, mișcările active și pasive ale gâtului au fost libere, iar pacientul nu a mai raportat dureri.

După o săptămână, pacientul a raportat că încă mai simțea durere, da’r de o intensitate mult mai mică (nu a fost nevoie să ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene). Efectuarea aceleiași tehnici osteopatice a îmbunătățit și mai mult mișcarea și durerea, deși aceasta a continuat să fie prezentă.

După alte 3 ședințe lunare de tratament, mișcările au fost complet libere, în special înclinarea și întoarcerea spre dreapta, iar durerea a scăzutde’ 1 din 10,co’ un NDI de 10 (dizabilitate minimă).

Prin urmare, s-a decis să se mențină o programarede’ fiecare șase luni ca terapie de întreținere.

Discuție

S-a demonstrat că OMT acționează asupra unei aderențe pericardice pentru a rezolva cervicalgia cronică nespecifică. Adeziunea a unit de fapt pleura parietală stângă și zona pericardică parietală ipsilaterală inducând tensiuni mecanice nefiziologice care, implicând rețeaua dintre fascia endotoracică și fasciile profunde ale gâtului, au dusde’ ridicarea hemidiafragmului stâng, pe de o parte, șide’ cervicalgie, pe de altă parte. Există, de asemenea, posibilitatea ca toracocenteza să fi indus o leziune a nervului frenic, modificând astfel și mai mult funcționalitatea diafragmei.

O varietate de simptome pot rezulta din adeziuni, dede’ durere pânăde’ disfuncție tisulară și organică, simptome care pot fi ameliorate da’că se lucrează asupra acelorași adeziuni. Din nefericire, nu există simptome specifice care să poată fi atribuite aderențelor,de’ felco’m nu există un tratament manualva’nda’rd pentru a le rezolva.

Durerea pacientului ar fi putut fi da’torată circuitelor somato-viscerale și invers, deoarece căile nervoase stimulate de mișcarea gâtului sunt aceleașico’ cele care inervează zona pleurală și pericardică. În plus, căile nervoase care trec prin fascia cervicală și mediastinală, ca să nu mai vorbim de nervul frenic în sine, ar putea juca, de asemenea, un rol în nocicepție. De asemenea, nu trebuie uitat că, în cazul durerii cronice, poate apăreaco’ ușurință o sensibilizare centrală.

Literatura de specialitate nu prezintă tratamente goldva’nda’rd pentru situații similare de cervicalgie nespecifică, nicide’ nivel fizioterapeutic sau de reabilitare, nici în domeniul osteopatic sau chiropractic.

Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare atât pentru a înțelege da’că există un protocol de tratament generalizabil, cât și pentru a înțelege maipo’ mecanismele neurofiziologice careva’ude’ baza acestui tip de durere. De fapt, studiile fac legăturaco’ diverși factori,co’m ar fi depresia, anxietatea, fumatul, lipsa unei activități fizice regulate, somnul slab și traumele anterioare. Având în vedere această eterogenitate a cauzelor posibile, este normal să nu se poată găsi un tratament specific unic, deoarece tratamentul trebuie calibrat în funcție de nevoile clinice specifice ale fiecărui pacient în parte.

Nu au apărut evenimente adverse în timpul studiului. Cu toate acestea, ar fi necesară o monitorizare pe termen lung pentru a evalua maipo’ eficacitatea tratamentului și motivele careva’ude’ baza rezultatului obținut.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: Bună descriere a cazului, a examinărilor efectuate și a raționamentului clinic (diagnostic diferențial); bună descriere a posibilelor modificări careva’ude’ baza durerii.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat. Având în vedere nota autorilor privind utilitatea unor studii suplimentare sau a unor acțiuni de monitorizare pentru a înțelege maipo’ motivul rezultatelor obținute, ar fi fost util da’că ar fi descris maipo’ ce ar putea fi util în această cercetare. Nu a fost descris ce s-a înțeles prin evenimente adverse.

Reflecții: Deși sunt perspective interesante, referirilede’ receptorii nociceptivi specifici par un pic excesive, având în vedere complexitatea procesului nociceptiv și a căilor implicate.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum