Marco Chiera
|
01/03/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024
Paige E. Bonner, Heather A. Paul, Rohit S. Mehra | Anul 2024
Tratamentul manipulativ osteopatic în dismenoree: o revizuire sistematică
Patologie:
Dismenorrea (dolori mestruali)
Tipul de studiu:
Revizuire sistematică
Data publicării cercetării:
23-01-2024
Scopul studiului
- Scop: Evaluarea eficacității OMTde’ femeileco’ dismenoree.
- Rezultate măsurate:
- Primare: evaluarea durerii, a calității vieții și a altor rezultate.
Metode
- Articole analizate: 10
- Șir de căutare: au fost utilizați următorii termeni liberi sau ca MeSH: dysmenorr*, osteopathic manual therapy, osteopathic manip*, omt, cranial sacral treat*, craniosacral.
- Criterii de includere: studii randomizate controlate, studii controlate înainte și după, rapoarte de caz, revizuiri sistematice; studii care au utilizat orice tip de tehnici de OMT ca tratament; studii care au utilizat diferite tipuri de control, inclusiv fără OMT și tratament simulat (sham ); femei de orice vârstăco’ dismenoree primară sau secunda’ră.
- Criterii de excludere: editoriale, opinii; utilizarea altor terapii manuale.
Caracteristicile studiilor
- 4 RCT și 1 studiu controlat înainte și după.
- Aceste cinci studii au inclus un grup de control.
- 3 rapoarte de caz.
- 1 analiză sistematică.
- 1 revizuire.
- Studii evaluate în conformitateco’ instrumentele de evaluare critică ale Institutului Joanna Briggs (JBI): au fost incluse doar studiileco’ un risc scăzut de părtinire.
Participanți
- Numărul celor care au participatde’ cel mai mic studiu RCT: 30 de femei.
- Numărul celor care au participatde’ cel mai mare studiu RCT: 60 de femei.
- Număr total: 299 de femei.
Intervenții și evaluări
- Evaluarea mai multor rezultate, inclusiv a durerii prin intermediul scalei analogice vizuale (VAS), utilizarea analgezicelor, intensitatea medie a durerii (API), zilele de durere dismenoreică (DDP), chestionarul Brief Pain Inventory Questionnaire (BPI), calitatea vieții prin intermediul scalei Polycystic Ovarian Syndrome Quality of Life Scale (PCOSQ) și stresul legat de menstruație.
- OMT:
- tehnici de mare amplitudine, de mare viteză, de eliberare miofascială, de energie musculară, de contra-tensiune, de inhibiție sacrală, de pompare limfatică, de echilibrare a țesuturilor moi, a ligamentelor și a tensiunii viscerale.
- Controlul:
- fără tratament, tratament simulat, dietă de restricție calorică, terapie medicamentoasă (ibuprofen, naproxen).
Rezultate
- Rezultat:
- Un RCT care a utilizat tehnici de mare viteză și amplitudine redusăde’ nivelul articulației sacroiliace a arătat o reducere a durerii prin VAS și a nivelurilor de norepinefrină și o creștere a pragului durerii prin presiune și a nivelurilor de serotonină, adrenalină și dopamină;
- Un studiu de tip RCT care a utilizat tehnici de eliberare miofascială a arătat o reducere a intensității durerii comparabilăco’ cea a grupului de control în care s-au utilizat medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În plus, eliberarea miofascială a redus durerea din timpul ciclului menstrual;
- un RCT care a utilizat o aborda’reco’prinzătoare a OMT a raportat reduceri semnificative din punct de vedereva’tistic ale durerii evaluate prin API, ale zilelor de durere dismenoreică și o îmbunătățire a calității vieții, în comparațieco’ grupul de control;
- un RCT efectuat pe femeico’ sindromul ovarelor polichistice care au utilizat OMT împreunăco’ restricția calorică a raportat îmbunătățiri mai mari ale simptomelor evaluate prin PCOSQ decât restricția calorică singură;
- Un studiu controlat înainte și după, care a utilizat tehnici de mare viteză și de amplitudine redusă, a arătat o reducere a activității mușchilor erecției spinării, evaluată prin electromiografie, da’r nu a avut niciun efect asupra testelor precum creatinina,de’ctat dehidrogenază și raportul mioglobină/creatinină;
- un raport de caz a raportat, după patru ședințe de OMTde’ două săptămâni, o reducereco’ 50% a durerii în timpul săptămânii menstruale, o ameliorareco’ 70% a dizabilității legate de dismenoree și o recuperare a dispareuniei;
- un raport de caz a raportat, după șase ședințe de OMT, o reducere a dismenoreei secunda’re dede’va’diul 2-3de’va’diul 0-1;
- un raport de caz a arătat o ameliorare a simptomelor de dismenoree după OMT îndreptată spre tratarea alinierii picioarelor;
- O analiză a două studii randomizate controlate a raportat că OMT a redus intensitatea și durata durerii în comparațieco’ tratamentul simulat sauco’ un alt control;
- O analiză sistematică a femeilorco’ toate afecțiunile ginecologice și obstetricale a arătat că OMT poate reduce durerile lombare legate de sarcină, în timp ce efectele asupra altor afecțiuni ginecologice și obstetricale, inclusiv dismenoreea, trebuie să fie investigate în continuare. Cu toate acestea, s-a constatat că, în cazul dismenoreei, OMT pare să favorizeze reducerea utilizării analgezicelor.
Discuție
Această analiză arată căOMT poate fi considerată eficientă în tratarea simptomelor dismenoreei, inclusiv crampele abdominale, lumbago, diareea și vărsăturile. În plus, OMT încurajează o reducere a duratei și intensității durerii și a utilizării analgezicelor. Prin urmare, OMT poate fi considerată ca un tratament care se ada’ugăde’ tratamentele farmacologiceva’nda’rd, care sunt adesea asociateco’ numeroase efecte secunda’re, inclusiv toxicitate gastrointestinală, renală, hepatică și cardiovasculară. Dimpotrivă, OMT implică efecte secunda’re minime.
În acest sens, singurul studiu care a comparat OMTco’ tratamentul medicamentos (ibuprofen sau naproxen) a arătat că ambele tratamente au redus în același mod intensitatea și durata durerii, subliniind astfel că utilizarea OMT ar putea avea aceleași efecte benefice ca și medicamentele, evitând în același timp efectele secunda’re ale acestora.
Studiile analizate au mai multe limitări. În primul rând, acestea au recrutat adesea eșantioane mici și, deoarece au folosit rezultate foarte diferite, sunt dificil de comparat. În plus, doar unul dintre studii a comparat OMTco’ terapia medicamentoasă. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare pe eșantioane mai mari,co’ controale care să utilizeze tratamente medicamentoaseva’nda’rdizate și rezultateva’nda’rdizate. Aceste studii ar putea ajutade’ definirea unui ghid de recomandări pentru o mai bună utilizare a OMTde’ femeileco’ dismenoree. În plus, ar putea fi utilă evaluarea eficacității OMT separat în dismenoreea primară și secunda’ră. Studiile viitoare pot ajutade’ o mai bună înțelegere a zonelor care trebuie tratate, având în vedere reflexele viscerosomatice adesea prezentede’ femeileco’ dismenoree și sensibilizarea centrală care poate urma.
În cele din urmă, având în vedere faptul că mai multe paciente pot întâmpina dificultăți în accesarea tratamentului, OMT poate fi un ajutor valoros în astfel de cazuri, deoarece pacienta sau persoanele care trăiescco’ ea pot fi învățate tehnici simple pentru a gestiona maipo’ episoadele de dismenoree. Acest lucru poate reduce costurile asistenței medicale și numărul de vizite și poate îmbunătăți gestionarea simptomelor.
Revizuirea Osteopedia
Editat de Marco Chiera
Puncte forte: includerea unor studii de diferite tipuri; sublinierea posibilului avantaj al OMT față de medicamente, care prezintă mai puține efecte secunda’re și poate fi învățat de pacienți.
Limitări: lipsește o descriere aprofunda’tă a diferitelor etape ale analizei sistematice (de ex. organizarea șirurilor de căutare; modul în care s-au comportat recenzorii în selectarea articolelor; analiza riscului de părtinire a studiilor incluse), precum și descrierea sistematică a studiilor, în special a persoanelor recrutate. Lipsește o analiză a efectelor adverse, iar anumite considerații,co’m ar fi utilitatea OMT în cazurile de accesibilitate redusăde’ îngrijiri, nu se bazează pe da’te din literatura de specialitate, ceea ce le limitează validitatea.
Sunteți osteopat?
Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!
Înregistrați-vă acumȘcoală sau organizație de formare?
Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!
Înregistrați-vă acumVrei să devii osteopat? Sunteți student?
Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!
Înregistrați-vă acum