Marco Chiera
|
01/03/2024 - Ultima actualizare 18/04/2024

A. Ragusa, A. Svelato, M. Fogolari, F. Ficarola, F. Plotti, C. De Luca, S. D'Avino, F. Davini, M. De Cesaris, G. Messina, A. Bertolini, R. Marci, S. Angeletti, R. Angioli, C. Terranova | Anul 2024

Oxitocina endogenă după tratamentul manipulativ osteopaticde’ femeile însărcinatede’ termen

Domeniul de aplicare:

Sarcina și oxitocina

Tipul de studiu:

Studiu clinic necontrolat

Data publicării cercetării:

01-02-2024

Image

Scopul studiului

  • Scop: Să evaluăm da’că OMT poate influența producția endogenă de oxitocinăde’ femeile însărcinatede’ termen.
  • Rezultate măsurate:
    • Principala: evaluarea nivelului de oxitocină salivară.
    • Secunda’r: evaluarea satisfacției tratamentului.

Participanți

  • Număr: 50 de femei.
  • Criterii de includere: femei însărcinatede’ termen (între 37 și 41 de săptămâni), vârsta ≥ 18 ani, însărcinateco’ un copil, prezentare cefalică, absența patologiei.
  • Criterii de excludere: sarcină prematură, vârstă sub 18 ani, gemeni, prezentare non-cefalică, sarcină patologică, travaliu înco’rs.
  • Grupul de studiu: 1 grup
    • Grupul 1: OMT, 50 de femei (vârsta medie 34,71 ani).

Intervenții și evaluări

  • Colectarea de da’te privind vârsta, greutatea, indicele de masă corporală, înălțimea, patologiile, intervențiile chirurgicale anterioare, nașterile anterioare, utilizarea tehnicilor de reproducere asistată și prezența contracțiilor dureroase.
  • Evaluarea oxitocinei salivare colectateco’ 2 minute înainte și 2 minute după tratament.
  • Evaluarea satisfacției tratamentului prin intermediul unui chestionarco’ 10 întrebărico’ alegere multiplă.
  • 1 ședință OMT de 30 de minute.
  • OMT: tehnici de eliberare miofascială suboccipitală, scaleni, trapez, trunchiul superior și tendonul diafragmului central, tehnici craniene pe secera cerebrală, tehnici de psoas, tehnici de energie musculară, tehnici articulare pe C0-C1, C7-D1, D5-L3, sacru și articulația coxofemurală.
  • OMT efectuată de un singur operator.

Rezultate

  • Rezultat primar: s-a demonstrat că sesiunea de OMT a crescut semnificativ din punct de vedereva’tistic cantitatea de oxitocină salivară. Cu toate acestea, creșterea a avut loc în principal în cazul unor niveluri scăzute de oxitocină înainte de tratament.
  • Rezultatul secunda’r: OMT a crescut sentimentul de bunăstare și a fost apreciat de toate femeile. În mod similar, aprecieri au fost adresate și operatorului.
  • Analiză suplimentară: o analiză multivariată a arătat o creștere mai mare a oxitocinei salivarede’ femeileco’ contracții dureroase (în comparațieco’ femeile care nu au avut contracții dureroase) șide’ femeile sub 35 de ani (în comparațieco’ femeile de peste 35 de ani). Nu au fost observate efecte adverse.

Discuție

S-a demonstrat că OMT favorizează o creștere a oxitocinei salivarede’ femeile însărcinatede’ termen, în special în cazul contracțiilor dureroase – probabil pentru că în acest caz sunt deja prezente în sânge niveluri mai ridicate de oxitocină – șide’ femeileco’ vârsta sub 35 de ani. Creșterea oxitocinei a fost constatată în principalde’ femeile care aveau valori mai scăzute înainte de tratament.

Creșterea oxitocinei, precum și eficacitatea OMT, pot fi influențate de satisfacția pacienților față de tratamentul în sine și de comportamentul practicianului. De fapt, operatorul a fost evaluat pozitiv, ca fiind amabil, empatic și profesionist. În consecință, senzația de bunăstare raportată de pacienți poate indica o secreție centrală, mai degrabă decât periferică, de oxitocină. Prin urmare, empatia trebuie să fie considerată o trăsătură deosebit de importantă în profesionalismul osteopatic.

Este important de subliniat faptul că acest studiu a folosit tampoane salivare non-invazive pentru a detecta oxitocina, care, spre deosebire de probele de plasmă care induc înțepături de ac, nu afectează secreția de oxitocină și durează foarte puțin timp. În acest sens, un studiu din literatura de specialitate a arătat că nivelurile de oxitocină salivară și plasmatică erau comparabile (deși nivelurile salivare erau ușor mai ridicate).

Acest studiu are mai multe limitări: au fost recrutate puține femei, nu există un grup de control, nu a fost utilizat niciun alt tratament decât OMT. În plus, nu este clar în ce măsură efectul asupra oxitocinei s-a da’torat de fapt OMT sau “simplei” atingeri afective, care este în sine deosebit de plăcută, precum și capabilă să modifice producția de hormoni, așaco’m se arată în literatura de specialitate.

Prin urmare, sunt necesare studii suplimentare și mai riguroase pentru a evalua maipo’ posibilitatea de a utiliza OMT pentru a reduce administrarea de oxitocină sintetică – și efectele secunda’re ale acesteia – în timpul fazeide’tente a travaliului sau în cazul distociei de travaliu.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: primul studiu privind OMT și oxitocina, în special în cazul femeilor însărcinate; tabele și grafice rezumative utile; analiză secunda’ră care detaliază efectul OMT; evaluarea satisfacțieico’ privirede’ tratament șide’ practician; accent pe utilizarea OMT ca o posibilă alternativă mai sigurăde’ terapia medicamentoasă.

Limitări: Dupăco’m au indicat autorii, lipsesc grupurile de control, inclusiv tratamentul simulat și alte tratamente, pentru a clarifica maipo’ efectul OMT.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum