Marco Chiera
|
01/03/2024 - Ultima actualizare 01/03/2024

Andréia C. O. Silva, Claudia S. Oliveira, Daniela A. Biasotto-Gonzalez, Marco A. Fumagalli, Fabiano Politti | Anul 2019

Manipularea viscerală scade durerea, crește mobilitatea gâtului și activitatea electromiografică a mușchiului trapezului superiorde’ subiecțiico’ dureri cervicale nespecifice și dispepsie funcțională: două rapoarte de caz

Patologie:

Cervicalgie (dolore alla cervicale e torcicollo)

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

01-06-2019

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să demonstreze utilitatea manipulării viscerale în două cazuri de dureri cervicale nespecificeco’ dispepsie.
  • Rezultate măsurate: evaluarea durerii prin Scala de evaluare numerică (NRS), amplitudinea mișcării cervicale (ROM) prin flexometru și activitatea mușchilor trapezului superior prin electromiografie.

Participanți

  • Număr: 2
  • Descriere:
    • student, 18 ani. Durere nespecificăde’ nivelul gâtului în ultimul an: durerea a apărut în principalde’ trezire, a fost intermitentă, da’r momentană și uneori au existat simptome de paresteziide’ nivelul membrelor superioare. Dizabilitate de 15, măsurată prin Indexul de dizabilitate a gâtului (NDI) (corespunzător unei dizabilități moderate);
    • student, 25 de ani. Durere de gât timp de un anco’ dureri unilaterale ale articulației temporo-mandibulare și dureri în regiunea toracică medială. Dizabilitate de 13, măsurată prin NDI (corespunzătoare unei dizabilități ușoare);
    • în ambele cazuri, prezența dispepsiei funcționale în conformitateco’ Criteriile de diagnosticare Roma III pentru tulburările gastrointestinale funcționale.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea durerii prin NRS, ROM cervical prin flexometru și activitatea mușchilor trapezului superior prin electromiografie (EMG) înainte, imediat după șide’ o săptămână după tratament.
  • 1 ședință de tratament de aproximativ 5 minute.
  • Manipularea viscerală: tratamentul stomacului și al ficatului.

Rezultate

Durerea cervicală a scăzut imediat după operație și nu a mai fost prezentăde’ controlul efectuat o săptămână mai târziu.

ROM cervical a arătat o tendință de îmbunătățire atât imediat după tratament, cât șide’ o săptămână după tratament.

Măsurarea activității trapezului superior a arătat o creștere a amplitudinii semnalului EMG și: imediat după tratament, o creștere a vitezei de conducere în fibrele musculare;de’ o săptămână după tratament, o scădere a vitezei de conducere în comparațieco’ valoarea de dinaintea tratamentului.

Discuție

Deoarece manipularea viscerală a arătat efecte pozitive asupra durerii cervicale, acest studiu întărește ideea că stimulii nociceptivi proveniți din modificări ale viscerelor abdominale pot influența durerea cervicală. Acest rezultat este în concorda’nțăco’ studiile în care se raportează că durerea musculo-scheletală poate proveni dede’ stimuli nociceptivi rezultați dintr-o alterare viscerală.

O posibilă explicație a legăturii dintre modificările viscerale și durerea musculo-scheletală ar putea consta în convergența nervilor viscerosomaticide’ nivelul cordului toraco-lombar și în procesul de sensibilizare centrală. Pe de altă parte, o altă explicație poate implica nervul frenic, care inervează diafragma, peritoneul subdiafragmatic, ligamentele coronare, secera și capsula hepatică. Modificările în mobilitatea organelor subdiafragmatice ar putea genera stimuli aferenți care să ajungăde’ structurile cervicale prin intermediul nervului frenic. În cele din urmă, trebuie luate în considerare relațiile fasciale directe dintre regiunile cervicale și abdominale: de exemplu, o modificare a mobilității peritoneului sau a diafragmei ar putea afecta fascia cervicală.

Acest studiu are mai multe limitări: mobilitatea viscerală nu a fost evaluată înainte de tratament; lipsește o evaluare pe termen lung; au fost recrutați doar doi subiecți pentru tratament; lipsește un grup de control; nu au fost calculate abaterileva’nda’rd și alți parametriva’tistici utili pentru o mai bună interpretare a rezultatelor.

Prin urmare, sunt necesare studiico’ eșantioane mai mari și metodologiiva’tistice mai solide pentru a evalua impactul manipulării viscerale asupra durerii cervicale. În plus, sunt necesare și alte studii pentru a investiga cauzele multifactoriale ale acestui tip de durere nespecifică.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: faptul că a demonstrat utilitatea unui tratament foarte scurt (5 minute); utilizarea rezultatelor cantitative; o bună analiză a limitelor.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat. În plus față de limitările arătate de autori, dizabilitatea nu a fost reevaluată prin NDI în timpul și după studiu. În plus, deoarece unele simptome specifice (de exemplu, parestezia) au fost raportate în descrierea rapoartelor de caz, ar fi fost util să se știe da’că aceste simptome mai erau sau nu prezentede’ urmărire.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum