Marco Chiera
|
01/03/2024 - Ultima actualizare 01/03/2024

Kanu Goyal, Manu Goyal, Kanimozhi Narkeesh, Asir John Samuel, Sorabh Sharma, Subhasish Chatterjee, Narkeesh Arumugam | Anul 2017

Eficacitatea tratamentului manipulativ osteopatic asupra durerii și a calității vieții într-un caz de sângerare uterină anormală – un raport de caz

Domeniul de aplicare:

Sângerare uterină anormală

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

01-07-2017

Image

Scopul studiului

  • Scop: Să arătăm utilitatea OMT într-un caz de sângerare uterină anormală în asociereco’ endometrioza.
  • Rezultat măsurat: evaluarea durerii menstrualeco’ ajutorul Scalei Analogice Vizuale (VAS) și a calității viețiico’ ajutorul Endometriois Health Profile Questionnaire-5 (EHP-5).

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: femeie, 29 de ani. Casnică, flux menstrual crescut, leucoree, dureri în abdomenul inferior (surde și constante) și în partea inferioară a spatelui și episoade de constipație în ultimii 3 ani. Oboseală zilnică în timpul fazei menstruale și a sângerării din timpul ciclului. Ea are un băiat de 6 ani născut prin naștere vaginală.
    O ecografie a arătat un uter măritco’ endometrioză nesemnificativă. În ultimii trei ani a luat inhibitori ai pompei de protoni, antidepresive și medicamente antiinflamatoare, da’r fără a obține însă ameliorare. Nimic nu părea să-i amelioreze simptomele, iar pacienta a declarat că era deosebit de stresată.
    Examenul osteopatic a evidențiat limitări în mișcarea cvadranturilor abdominale inferioare, a coloanei cervicale superioare, a coloanei lombare superioare și a zonei sacro-coccigiene.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea înainte și după tratament a durerii menstruale prin VAS și a calității vieții prin EHP-5.
  • 8 ședințe OMT bisăptămânale.
  • OMT: eliberarea principalelor diafragme pelviene, abdominale, hioidiene și toracice superioare și eliberarea joncțiunii gastroesofagiene, a colonului sigmoid, a sacrului și a occiputului cranian și terapia dura.

Rezultate

Pacientul a raportat o ameliorare a durerii, care a scăzut dede’ 8,3 din 10de’ 3,9 din 10 conform VAS, și o îmbunătățire a calității vieții (dede’ 72/100de’ 26/100 conform EHP-5). De asemenea, acesta a afirmat că se simte maipo’ în general.

Discuție

S-a demonstrat că OMT are un efect pozitiv atât asupra durerii, cât și asupra calității vieții în cazurile de sângerare uterină anormală și endometrioză.

Tehnicile de manipulare viscerală pot ameliora durerea și îmbunătăți calitatea vieții, probabil prin inducerea unei mai bune funcționări și echilibrări a organelor pelvine. În plus, OMT ar putea îmbunătăți ritmul contracțiilor miometriale și, astfel, fluxul menstrual uterin, precum și reglarea metabolismului hormonal.

Deoarece există o lipsă de studii care să explice mecanismele neurofiziologice careva’ude’ baza acțiunii OMT în cazurile de endometrioză, sunt necesare studii clinice randomizate pe eșantioane mai mari pentru a evalua maipo’ eficacitatea OMT în ceea ce privește durerea în cazurile de sângerare uterină anormală.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: imagini utile pentru a vedea tehnicile aplicate; utilizarea evaluărilor cantitative, inclusiv a unui chestionar valida’t.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum