Marco Chiera
|
19/01/2024 - Ultima actualizare 19/01/2024

Reddog E. Sina, J'Aimee Lippert, Katherine Guardardo | Anul 2023

Medicina manipulatoare osteopatică craniană ca adjuvant propusde’ regimul de tratament pentru pierderea bruscă bruscă a auzului senzorial neuronal Idiopatic Monolateral: un raport de caz

Domeniul de aplicare:

Tulburări de auz

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

30-11-2023

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să demonstreze posibila utilitate a osteopatiei craniene în cazurile de hipoacuzie neurosenzorială unilaterală bruscă idiopatică.
  • Rezultat măsurat: gradul de severitate a pierderii de auz, atât subiectiv, cât și prin timpanogramă și audiogramă.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: bărbat, 60 de ani. Acesta s-a prezentatde’ clinica de osteopatie plângându-se că de două zile a avut o pierdere completă a auzului pe partea stângă după ce a dormit pe partea stângă (o poziție normală pentru el). Antecedente de tinitus bilateral, probabil din cauza zgomotelor puternice, dede’ vârsta de 16 ani, care s-a agravat dede’ pierderea auzului, da’r fără antecedente familiale de pierdere a auzului. El se chinuia să înțeleagă vorbirea din urechea stângă și a raportat o senzație de plenitudine în urechea stângă. Nu au fost raportate probleme majore de auz, infecții Covid-19, traume, dureri, probleme de echilibru sau infecții recente, și nici nu au existat antecedente de accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii sau probleme neurologice. Se pare că nu existau factori psihosomaticide’ originea problemei.
    Pacientul a urmat o dietă veganăco’ includerea exclusivă a peștelui, a apei reci și a suplimentelor de vitamina D și omega-3, și a făcut exerciții fizice în mod regulat. Cu toate acestea, a fost tratat pentru chilomicronemie.
    A doua zi după pierderea auzului, audiograma a arătat de două ori mai multă presiune negativă de vârf a aerului în urechea stângă decât în urechea dreaptă, indicând o rezistență mai mare a membranei timpanicede’ mișcare. Cu toate acestea, timpanograma a arătat niveluri de auz semnificativ mai scăzute în partea stângă decât cele măsurate în partea dreaptă. În plus, testele specifice de frecvență acustică au arătat o pierdere profundă a conducției sonore aeriene și osoase, pierderea percepției vorbirii și a recunoașteriico’vintelor în urechea stângă.
    Confruntatco’ aceste constatări, specialistul ORL a prezis pierderea permanentă a auzului da’că auzul nu revenea în termen de trei săptămâni și a recomanda’t steroizi intratimpanici sau pe cale orală (pacientul a ales predisona orală în doză de 50 mg pe zi).
    Evaluarea osteopatică a evidențiat restricții fasciale și limitări în mișcarea oaselor craniene, în specialde’ nivelul temporal și parietal,co’ compresiede’ nivelul suturii occipitomastoidiene și restricțiede’ nivelul sfenobasilar. Sfenoidul și occiputul prezentau, de asemenea, restricții de mișcare, în timp ce maxilarul stâng era ușor intra-rotat.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea auzului prin audiogramă și timpanogramă după 1 și 8 zile dede’ pierderea auzului.
  • 4 sesiuni de OMT efectuatede’ 2, 4, 5 și 7 zile după pierderea auzului.
  • OMT: evaluare folosind o aborda’re predominant fascială și tratament pentru a rezolva restricțiile și alterările craniene.
  • Pacienta a fost evaluată și tratată de același medic osteopat certificat în medicina osteopatică neuromusculo-scheletală.
  • În plus față de OMT, pacientul a primit trei ședințe de acupunctură: în ziua viziteide’ clinica osteopatică (înainte de vizită) și în zilele 6 și 9 după pierderea auzului.

Rezultate

Primul tratament a îmbunătățit restricțiile temporale și aproape temporale, da’r nu a afectat auzul.

În urma celui de-al doilea tratamentde’ domiciliul său, 2 zile mai târziu, pacientul a raportat un pocnet în urechea stângă,co’ o ușoară recuperare a auzului.

După alte 2 zile, pacientul a raportat o revenire parțială a auzului stâng, care s-a îmbunătățit și el după tratament. După încă o zi, pacientul a raportat că auzea pocnituri când își mișca maxilarul și că putea auzi cântecul păsărilor, iarde’ sfârșitul acestui al patrulea tratament a existat o îmbunătățire semnificativă a restricției fasciale pe partea stângă.

După încă 2 zile, pacientul a raportat o îmbunătățire suplimentară a auzului stâng, da’r a raportat, de asemenea, că senzația de plenitudine era încă prezentă. Cu toate acestea, audiograma și timpanograma efectuateco’ o zi înainte de această vizită au arătat o îmbunătățire a auzului stâng, confirmând cele spuse de pacient și arătând o audiție egală între cele două urechi. La această vizită de control, s-au constatat îmbunătățiri suplimentarede’ nivel fascial, în specialde’ nivelul hipertonicității fasciale submandibulare.

După alte șase zile, pacientul a raportat că și-a recăpătat auzul normal – spre surprinderea medicului său ORL -, că a renunțatde’ steroizi și că nu a mai primit niciun tratament de acupunctură. Cu toate acestea, a spus că a fost supus unui stres deosebit și că scrâșnește din dinți în timpul somnului.

Discuție

Tratamentul hipoacuziei neurosenzoriale unilaterale bruște idiopatice se bazează în principal pe o evaluare structurală în căutarea anomaliilor otolaringologice și apoi, da’că este necesar, pe evaluarea intervențiilor chirurgicale. Pe de altă parte, osteopatia evaluează relația bidirecțională dintre structură și funcție într-un sens maide’rg, căutând modificări structurale care, oda’tă rezolvate, pot promova recuperarea. Și, într-adevăr, există studii în literatura de specialitate care susțin utilizarea osteopatiei în cazul afecțiunilor care implică urechile,co’m ar fi otita medie.

În cazul descris aici, pierderea auzului a apărut fără paralizie facială, durere, amețeli sau probleme de echilibru. Nu a fost raportată nicio traumă și nu au existat indicii pentru a ne gândide’ cauze organiceco’noscute ale hipoacuziei neurosenzoriale unilaterale bruște, nici pentru a ne gândide’ cauze psihologice sau psihosomatice.

Prin evaluarea anatomiei urechii interne, pierderea bruscă a auzului ar putea fi rezultatul unei inhibiții a nervului cohlear în osul temporal (nervul cohlear trece prin acesta înainte de a ajungede’ cohlee). Această ipoteză ar necesita un RMN funcțional pentru a fi confirmată, da’r este foarte speculativă. Pe de altă parte, într-un sens mai osteopatic, pierderea auzului ar putea rezulta din modificări ale tonicității mușchilor pterigoidieni mediali șide’terali, care controlează diametrul lumenului trompei lui Eustachio și, prin urmare, schimburile de fluide și de aer. De asemenea, modificările mușchiului tensor al vălului palatin și ale elevatorului vălului palatin pot modifica funcția trompei lui Eustachio și, prin urmare, auzul.

Medicina de manipulare osteopatică craniană aplicatăde’ acești mușchi și restricțiile rezultate pot ajutade’ restabilirea mecanismului de pomparede’ nivelul trompei lui Eustachio, normalizând astfel presiunea aerului în urechea medie (de aici poate și pocniturile și pocniturile resimțite de pacient) și, prin urmare, auzul.

Într-un sens maide’rg, problema de auz provine probabil din presiunea exercitată asupra maxilarului sau din bruxism în timpul somnului: de fapt, bruxismul poate crea o presiune constantă asupra trompei lui Eustachio, menținând lumenul acesteia închis și crescând presiunea pânăde’ punctul de a provoca oa’ulare de presiune a aerului și, prin urmare, o deteriorare a auzului.

Cu siguranță, sunt necesare cercetări suplimentare prin dezvoltarea unor protocoale speciale șiva’bilirea unei colaborări între osteopați și ORL-iști, având în vedere raritatea afecțiunii studiate aici.

Din constatări, este important de subliniat faptul că recurgerea timpuriede’ acupunctură sau osteopatie ar putea reduce semnificativ pierderea auzului în cazurile de hipoacuzie neurosenzorială unilaterală bruscă idiopatică. În plus, este important să se înțeleagă problemele subiacente care ar putea contribuide’ alterările musculare detectate, precum și să se evalueze asocierea dintre bruxism și alte probleme adesea prezente în aceste cazuri (de exemplu, stres, anxietate, durere).

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte fortePrimul studiu privind OMT și hipoacuzia neurosenzorială unilaterală bruscă idiopatică; introducere bunăco’ o descriere a patologiei, a posibilităților de tratament și ava’diului literaturii privind alte terapii (de exemplu OMT); descriere bună a cazului, a examinărilor efectuate și a rezultatelor diferitelor examinări auditive și osteopatice; discuție interesantă și aprofunda’tă a raționamentului anatomic pentru acțiunea OMT.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat. Deși discuția intră în detalii despre posibilele restricții anatomice, este important să se sublinieze posibilitatea ca alterarea să rezulte din factori de o natură complet diferită, poate nu ușor de identificat, da’r totuși centrali și neanatomici. Factorii care ar fi putut predispune pacientulde’ boală. În acest sens, chiar și autorii,de’ finalul discuției, subliniază importanța evaluării bruxismului și a factorilor asociați. În timp ce bruxismul poate fi rezultatul unor restricții ale maxilarului, diverse cercetări îl leagă de alți factori,co’m ar fi, de exemplu, dezechilibrul autonom și alterarea nivelului de zahăr din sânge.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum