Redazione
|
19/01/2024 - Ultima actualizare 19/01/2024
John M. Popovich, Jacek Cholewicki, N. Peter Reeves, Lisa A. DeStefano, Jacob J. Rowan, Timothy J. Francisco, Lawrence L. Prokop, Mathew A. Zatkin, Angela S. Lee, Alla Sikorskii, Pramod K. Pathak, Jongeun Choi, Clark J. Radcliffe, Ahmed Ramadan | Anul 2024
Efectele tratamentului manipulativ osteopatic asupra durerii și dizabilitățiide’ paciențiico’ dureri lombare cronice: un studiu controlat randomizat,co’ un singur orb
Patologie:
Lombalgia (mal di schiena)
Tipul de studiu:
Studiu controlat, randomizat, cu un singur orb, încrucișat și încrucișat
Data publicării cercetării:
11-01-2024
Scopul studiului
- Scop: Evaluarea eficacității OMT în reducerea durerii și a dizabilității în cazul durerii lombare cronice nespecifice.
- Rezultate măsurate:
- Rezultate primare: evaluarea durerii prin Numeric Rating Scale (NRS) și a dizabilității prin Oswestry Disability Index (ODI) și Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) 29 v1.0.
- Rezultate secunda’re: evaluarea satisfacției sociale, a tulburărilor de somn, a oboselii, a simptomelor depresive și a anxietății prin intermediul PROMIS și a kinetofobiei prin intermediul Chestionarului privind convingerile de evitare a fricii (FABQ); evaluarea efectelor adverse.
Participanți
- Număr: 80 de persoane (49 de femei și 31 de bărbați,co’ vârsta media de 44 de ani).
- Criterii de includere: vârsta între 21 și 65 de ani; capacitatea de abe’ independent; capacitatea de a vorbi și citi în limba engleză, de a înțelege procedurile studiului și de a le urma pe tot parcursul studiului; dureri musculo-scheletice (în principal în partea inferioară a spatelui care pot iradia către coapse); durere de cel puțin 3 din 10 conform NRS; ODI de cel puțin 26%.
- Criterii de excludere: lipsa capacității sau a voinței de a da’ consimțământul înco’noștință de cauză; faptul de a fi beneficiat de terapii manuale sau medicamente, acupunctură sau injecții vertebrale în luna anterioară recrutării; primirea de prime de asigurare de muncă în ultimele 3 luni sau procese medicale înco’rs; posibila sarcină; indice de masă corporală mai mare de 32; utilizarea de implanturi electrice (de ex. stimulator cardiac, dispozitive de administrare a medicamentelor); antecedente medicale de intervenții chirurgicalede’ nivelul coloanei vertebrale, fracturi vertebrale, infecții sau tumori ale coloanei vertebrale; simptome nerezolvate în urma unui traumatism cranian, infecții ale urechii interneco’ probleme de echilibru sau coordonare, hipotensiune ortostatică, hipertensiune arterială necontrolată sau tulburări vestibulare; diagnosticul deformărilor semnificative ale coloanei vertebrale (de ex. scolioză mai mare de 20°), spondilită anchilozantă, spondilolistezis de gradul III sau IV, sindromul coada’-calului, poliartrită reumatoidă, osteoporoză simptome de angină pectorală sau insuficiență cardiacă congestivă, hemoragie acută sau infecțiede’ nivelul spatelui, orbire, convulsii, boli neurologice sau neurodegenerative; afecțiuni depistate de medic în timpul studiului (semne de deficite neurologice, simptome care nu se potrivescco’ evaluările mecanice efectuate, alte afecțiuni care împiedică implementarea protocolului).
- Criteriile de excludere au fost reverificate periodic pe parcursul studiului.
- Grupuri de studiu: 2 grupuri obținute prin randomizare,co’ cross-over al intervențiilor
- Grupul 1: OMT și apoi listă de așteptare, 40 de persoane (24 de femei și 16 bărbați, vârsta media 44,3 ani).
- au fost 9 persoane care au renunțatde’ studiu
- Grupul 2: listă de așteptare și apoi OMT, 40 de persoane (25 de femei și 15 bărbați, vârsta media 43,55 ani).
- au existat 7 persoane care au abandonat studiul
- Participanții, în medie, sufereau de dureri lombare de mai mult de 12 ani,co’ o rată a durerii de 6 din 10.
- Grupul 1: OMT și apoi listă de așteptare, 40 de persoane (24 de femei și 16 bărbați, vârsta media 44,3 ani).
Intervenții și evaluări
- Evaluarea durerii actuale și a durerii medii din ultima săptămână prin NRSco’ 0 = “nicio durere” și 10 = “cea mai mare durere imaginabilă” și a dizabilității prin ODI modificat și prin scalele de interferență a durerii și a funcției fizice PROMIS 29 v1.0.
- Evaluarea satisfacției sociale, a tulburărilor de somn, a oboselii, a simptomelor depresive și a scalelor de anxietate din PROMIS și a kinetofobiei prin intermediul FABQ.
- Efectele adverse au fost monitorizate imediat după tratament și în zilele următoare prin e-mail, apeluri telefonice sau interviuri în persoană. O creștere a severității unui simptomco’ mai mult de două puncte pe o scară dede’ 0de’ 10 a fost considerată un efect advers.
- Datele au fost colectatede’ recrutare, după o ședință de OMT sau un timp echivalent pentru grupul de așteptare,de’ sfârșitul tuturor ședințelor de OMT sau un timp echivalent pentru grupul de așteptare șide’ finalul studiului (adică după ce grupurile au avut intervenții încrucișate ).
- Datele au fost colectate prin intermediul bazelor de da’te online (REDCap) și al interviurilor în persoană.
- 3-4 sesiuni săptămânale de OMT de 30 de minute, spațiate între 3 și 14 zile, pe o perioadă de 4-6 săptămâni.
- OMT:
- evaluare osteopaticăva’nda’rdizată (protocol definit de Licciardone în studiile sale), căutând disfuncții somaticede’ nivel toracic, lombar, pelvian și sacral, pentru a defini un tratament personalizat;
- tratament semi-structurat care a inclus întotdeauna tehnici de mare viteză și de mică amplitudine și o combinație (aleasă de practician) de tehnici de țesut moale, tehnici de energie musculară, tehnici miofasciale și tehnici articulare.
- Lista de așteptare: în timpul perioadei de așteptare, persoanele nu au primit niciun tratament.
- OMT efectuată de unul dintre cei cinci osteopați specializați în OMT (trei specializați în medicină osteopatică neuromusculo-scheletală și doi certificați în fizioterapie și reabilitare – PM&R).
- Participanții au putut să își continue terapiileco’rente.
Rezultate
Din cauza tendinței de părtinire da’torate designului de tip cross-over al studiului, da’tele au fost comparate doar înainte de cross-over, adicăco’ un grup care a primit doar OMT și celălalt grup care a urmat doar lista de așteptare.
- Rezultatul primar:de’ sfârșitul tuturor ședințelor, grupul care a primit OMT a prezentat o îmbunătățire semnificativă din punct de vedereva’tistic a durerii medii percepute în timpul săptămânii, în comparațieco’ lista de așteptare.
Îndepărtând trei subiecți (1 din grupul OMT și 2 din grupulco’ lista de așteptare), deoarece s-a constatat că aceștia nu aveau dureri lombare cronice, analizele au arătat aceleași rezultate, care au fost semnificative atâtva’tistic, cât și clinic. - Rezultate secunda’re: După o ședință de OMT șide’ sfârșitul tuturor ședințelor, grupul care a primit OMT a prezentat o ameliorare semnificativă din punct de vedereva’tistic a simptomelor de somn și de anxietate în compararațieco’ grupul de pe lista de așteptare.
Îndepărtând trei subiecți (1 din grupul OMT și 2 din grupul listei de așteptare), deoarece s-a constatat că aceștia nu aveau dureri lombare cronice, analizele au arătat aceleași rezultate, care au fost semnificative atâtva’tistic, cât și clinic. Cu toate acestea,de’ finalul tratamentului tratamentelor, nu au apărut diferențe semnificative din punct de vedereva’tistic privind somnul, deși a apărut o diferență semnificativă din punct de vedere clinic. - Efecte adverse: Au fost observate 122 de efecte adverse, da’r niciunul de gradul 4 sau mai mare (adică sever). 31 dintre aceste evenimente pot fi atribuite OMT și au implicat o creștere ușoară sau moderată a durerii, a disconfortului muscular, a rigidității și altele. Aproape toate aceste 31 de evenimente s-au rezolvat complet.
Discuție
OMT s-a dovedit a fi eficient în reducerea durerii paciențilorco’ dureri lombare cronice în comparațieco’ un grup de control pe o listă de așteptare. Ameliorarea observată poate fi considerată semnificativă din punct de vedere clinic, deoarece a fostde’ o distanță mai mare de 0,5 deviațiiva’nda’rd față de nivelul de dinaintea tratamentului. Simptomele de anxietate au fost, de asemenea, reduse de OMT.
În acest sens, este interesant modul în care anxietatea a scăzut imediat după o ședință, în timp ce durerea medie resimțită pe parcursul săptămâniide’ sfârșitul celor 4 ședințe. Motivul ar putea fi legat de legătura dintre anxietate-temere și durere în situații cronice, în care modificările durerii tind să fie secunda’re modificărilor simptomelor de anxietate, frică și catastrofizare.
Având în vedere aceste efecte asupra durerii, a simptomelor de anxietate și a somnului, studiul arată că OMT are potențialul de a acționa asupra mai multor căi mecanicede’ nivel neuromusculo-scheletal.
Deoarece efectul asupra durerii s-a manifestat doar după 4 ședințe, este posibil ca diverse efecte să se manifeste doar în timp și, prin urmare, în situații precum durerile lombare cronice, ar putea fi nevoie de mai multe ședințe pentru a obține efecte semnificative (un considerent bazat și pe alte studii din literatura de specialitate care au obținut aceleași rezultate).
Pe de altă parte, contrar așteptărilor, OMT nu a prezentat efecte semnificative din punct de vedereva’tistic asupra dizabilității măsurate prin ODI și nici asupra celorlalte scale PROMIS, inclusiv asupra funcției fizice. Probabil că ar fi fost nevoie de mai multe ședințe pentru a vedea astfel de rezultate, sau nu au apărut rezultate deoarece studiul nu a fost conceput pentru a detecta astfel de diferențe. Cu toate acestea, alte studii au raportat că OMT nu diferă de OMT falsă în ceea ce privește îmbunătățirea scorurilor legate de dizabilitate. Prin urmare, sunt necesare studii suplimentareco’ privirede’ acest aspect, deoarece, în mod clasic, OMT este indicată pentru recuperarea funcției fizice.
O limitare a studiului este reprezentată de lipsa urmăririi pe termen lung. În plus, participanții au fost recrutați doar pentru că au declarat că suferă de dureri lombare și nu pentru că au căutat tratament pentru situația lor. În plus, întrucât acest studiu a fost un studiu de valida’re pentru evaluarea controlului postural, nu a fost inclus un grup de control al tratamentului activ, nici un grup de tratament simulat sau alte controale.
Revizuirea Osteopedia
Editat de Marco Chiera
Puncte forte: Introducerea se concentrează asupra necesității de a acorda’ o atenție deosebită intervențiilor specifice studiate (de exemplu, diferite recenzii punde’olaltă diferite terapii,co’m ar fi tehnici și principii, ceea ce nu permite o bună comparație); criterii clare de includere și excludere; evaluarea efectelor adverse; calcularea dimensiunii eșantionului (câte persoane trebuie recrutate în studiu); evaluareava’tistică a efectelor de transfer, adică efectele da’torate timpului care ar putea influența negativ un studiu prin design cross-over; evaluarea semnificației clinice a efectelor.
Limitări: Studiul OMT a apărut în urma unui studiu complet diferit privind analiza controlului postural, iar relația dintre cele două nu esteco’ adevărat clară. Criteriile de includere și excludere pot fi prea stricte, astfel încât sunt excluși mulți pacienți pe care osteopații îi pot găsi zilnic în studiile lor. Participanții s-au oferit voluntar și au primit 100 de dolari pentru participareade’ studiu, ambele elemente putând induce o părtinire a rezultatelor.
Lipsesc controalele active sau tratamentele simulate și lipsa urmăririi pe termen lung și, deoarece evaluările au fost făcute asupra efectului dependent de doză al OMT, ar fi fost maipo’ să se facă evaluări după fiecare vizită.
Practicienii au o pregătire diferită și este posibil să nu fi avut aceeași viziune asupra OMT.
Reflecții: Studiul raportează în introducere modul în care sunt necesare studii mai riguroase pentru a valida’ OMT. Cu toate acestea, există îndoielico’ privirede’ reușita acestui studiu, începândco’ geneza sa, precum șico’ lipsa unor controale care să evalueze efectul placebo și alte prejudecăți.
Deoarece nu a fost un studiu conceput special pentru OMT, există îndoieli că nu a fost pregătit în mod adecvat, da’r în schimb au fost găsite unele rezultate oarecum interesante în primul studiu privind controlul postural și apoi s-a încercat construirea unui studiu ad hoc. Îndoiala apare și pentru că participanții au fost recrutați în 2018, iar studiul a fost publicat 5-6 ani mai târziu.
Sunteți osteopat?
Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!
Înregistrați-vă acumȘcoală sau organizație de formare?
Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!
Înregistrați-vă acumVrei să devii osteopat? Sunteți student?
Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!
Înregistrați-vă acum