Marco Chiera
|
03/01/2024 - Ultima actualizare 03/01/2024

Jennifer A. Belsky, Kimberly Wolf, Bhuvana A. Setty | Anul 2020

Un caz de constipație indusă de Vincristine rezolvată în urma medicinii osteopaticede’ un pacientco’ fibrosarcom infantil

Patologie:

Stipsi

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

01-10-2020

Image

Scopul studiului

  • Scop: Să arătăm utilitatea OMTde’ un pacient pediatricco’ fibrosarcom infantil care suferea de constipație de gradul 2 indusă de chimioterapie.
  • Rezultate măsurate: evaluarea defecării și a disfuncției somatice.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: fetiță, născutăde’ 40 de săptămâni și 2 zile. Mamă în vârstă de 31 de ani, monitorizată din primul trimestru. Sarcina și nașterea au decurspo’,de’ fel ca și semnele vitale, indicele Apgar, respirația și alimentația orală. Cu toate acestea,de’ naștere, exista o masă facială pe partea dreaptă a feței, compatibilăco’ diagnosticul de fibrosarcom infantil. Chimioterapia (vincristină, da’ctinomicină și ciclofosfamidă) în cicluri de 4 săptămâni a fost apoi începutăde’ vârsta de 6 săptămâni.
    Pe parcursul primului ciclu, copilul a primitde’ctuloză timp de 24 de ore după vincristină pentru a regla activitatea intestinală. La șapte zile după al doilea ciclu, copilul a fost spitalizat pentru febră și distensie abdominală, simptome da’torate pneumatozei difuze a colonului. Tratatăco’ antibiotice și nutriție parenterală totală, a fost externată nouă zile mai târziu.
    A început să iade’ctuloză timp de 48 de ore după vincristină, da’r pânăde’ al șaselea ciclu de chimioterapie defecarea a devenit dificilă fără utilizareade’ctulozei: scaunele erau foarte tari și a fost necesar să utilizezede’ctuloză de mai multe ori în timpul săptămânii după chimioterapie.
    Nu au fost utilizate alte terapii (farmacologice sau de altă natură) pentru constipație.
    La 7 luni, copilul a beneficiat de o evaluare structurală osteopatică efectuată de doi medici osteopați specializați în pediatrie, care a evidențiat disfuncții somaticede’ nivelul condilului drept, al diafragmului, al musculaturii paraspinale drepte adiacente joncțiunii toraco-lombare, al peretelui abdominal în cadranul inferior stâng, al ganglionului mezenteric inferior și al articulației sacroiliace. În plus, fecalele reziduale erau evidentede’ palpare în colon.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea defecării și a disfuncției somatice.
  • 4 ședințe săptămânale de 10 minute de OMT.
  • OMT:
    • eliberare miofascială pentru regiunile abdominale (mezenter și colon) și toracice;
    • echilibrarea tensiunilor ligamentare pentru disfuncția iliacă;
    • decompresia condilară pentru disfuncția occipitală.
  • Tehnicile de eliberare mezenterică și de stimulare a peristaltismului colonului au fost preda’te părinților pentru a fi efectuate zilnic timp de 5 minute, dimineața și seara.
  • Chimioterapia și dieta au rămas neschimbate.

Rezultate

După o săptămână de OMT, dozele dede’ctoză folosite în timpul săptămânii au scăzut dede’ 10de’ 6, iar copilul a produs scaune moi fără efort. După a doua săptămână, dozele dede’ctoză au fost redusede’ 4, iar după a treia săptămână copilul a putut să evacueze fără a mai luade’ctoză.

Pe parcursul acestor săptămâni, examenul osteopatic a evidențiat o ameliorare continuă a disfuncțiilor prezente și, mai ales după a patra săptămână, nu au mai fost perceptibile fecale reziduale în colon. Unele restricții fasciale au rămasde’ nivel abdominal.

Părinții au continuat să efectueze manevrele pe care le învățaseră acasă și nu au existat efecte adverse.

Discuție

Constipația indusă de chimioterapie poate rezulta din modificări ale terminațiilor nervoase din sistemul intestinal, deoarece constipația poate fi complicată de diverși factori (de exemplu, obiceiuri, utilizarea de medicamente). În consecință, estepo’ să se ia în considerare toate cauzele neurologice, circulatorii și biomecanice care pot influența disfuncția intestinală.

Din aceste motive, de exemplu, craniul a fost tratat: inervația extrinsecă a colonului provine dede’ nervul vag, care iese din foramenul jugularde’ nivelul articulației atlo-occipitale. Pe de altă parte, inervația parasimpatică a colonului distal și a rectului provine dede’ neuronii preganglionari din S2-4, în timp ce inervația simpatică a colonului provine dede’ joncțiunea toraco-lombară.

Restricțiile fasciale ale mezenterului și ale diafragmelor toracice și pelviene pot juca, de asemenea, un rol central în reducerea motilității gastrointestinale, precum și în alterarea fluxului de oxigen, nutrienți și sânge arterial. Prin urmare, devine esențial să se rezolve aceste restricții și să se încurajeze drenajul limfatic și venos.

Utilizarea terapiilor non-farmacologice pentru constipație este esențială în cazul populațiilorco’ afecțiuni fragile șico’ risc de infecție sau complicații,co’m ar fi pacienții pediatricico’ cancer. Cu toate acestea, unele expediente clasice,co’m ar fi activitatea fizică, consumul de fibre, creșterea aportului de apă și eliminarea medicamentelor care pot induce constipația nu sunt întotdeauna fezabile. Prin urmare, o terapie precum OMT poate deveni un alt instrument importantde’ dispoziția noastră, mai ales având în vedere simplitatea, non-invazivitatea și toleranța bună a acesteia.

În mod evident, acest studiu este limitat de faptul că este un raport de caz și de lipsa unui raționament care să facă legătura între fiziopatologia constipației induse de chimioterapie și eficacitatea OMT. În plus, acest studiu este greu generalizabilde’ pacienții care iau alte medicamente decât vincristina,co’noscută pentru efectele sale secunda’re asupra evacuării.

Prin urmare, sunt necesare studii prospective viitoare pentru a examina maipo’ siguranța și fezabilitatea utilizării OMTde’ pacienții pediatricico’ cancer.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: O bună descriere a disfuncțiilor somatice constatate, însoțită de o descriere a tehnicilor utilizate pentru tratarea acestora; o bună încercare în discuție de a propune o justificare pentru tehnicile OMT alese; o bună analiză a limitărilor studiului.

Limitări: ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat; ar fi fost maipo’ să se ofere o scurtă descriere a modului în care a fost evaluată consistența scaunelor (pentru cei care sunt familiarizațico’ aceasta, se înțelege că a fost folosită Bristol Stool Chart, da’r nu este evident).

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum