Marco Chiera
|
03/01/2024 - Ultima actualizare 22/04/2024

David T. Guernsey 3rd, Adena Leder, Sheldon Yao | Anul 2016

Rezolvarea simptomelor de comoție cerebrală după tratamentul manipulativ osteopatic: un raport de caz

Patologie:

Commozione cerebrale

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

01-03-2016

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să demonstreze utilitatea OMT în gestionarea simptomelor după o comoție cerebrală.
  • Rezultat măsurat: evaluarea simptomelor prin testul de organizare senzorială (SOT) și SMART Balance Master.

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: bărbat, 27 de ani. Două zile de amețeli (senzație de “rotire a camerei”), greață, ceață mentală și o senzație de suflare în ureche, simptome care au începutde’ trei zile după o cădere de pe un snowboard fără cască, în care s-a lovit în partea din spate stânga a capului. Imediat după căzătură nu a avut pierderi deco’noștință sau de memorie, precum și vărsături sau probleme de vedere, da’r a avut dureri de cap, greață, amețeli și tinitus.
    Anamneza medicală nu a relevat nicio problemă de sănătate și nici antecedente familiale de dureri de cap, probleme de atenție, anxietate sau depresie. Nu s-au folosit medicamente după cădere. În timpul examinării, semnele vitale, examenul fizic, cardiopulmonar, neurologic și ocular au fost considerate normale. Nu au fost prezente semne cerebeloase sau deficite senzoriale sau de mers.
    Examenul structural osteopatic a arătat o torsiune a sincondrozei sfenobasilare, un os temporal stâng extra-rotat, disfuncție somaticăde’ C3-C5, T2-T3, L4,co’ flexie sacrală unilaterală stângă și disfuncție inhalatorie a primei coaste drepte.
    Această evaluare, împreunăco’ utilizarea testului SOT pe SMART Balance Master în raportco’ simptomele legate de echilibru pe care le-a raportat, a condusde’ diagnosticul de comoție ușoară.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea simptomelor legate de echilibru în funcție de propriocepție, vedere și analiză vestibulară folosind SOT și SMART Balance Master.
  • O singură ședință de OMTco’ o durată de 25 de minute.
    • Tehnici utilizate: echilibrarea tensiunii membranare, ridicarea oaselor craniene, drenajul sinusurilor venoase, echilibrarea tensiunii ligamentelor înguste toracice, tehnici de energie musculară și eliberare miofascialăde’ nivel cervical și toracic, precum și tehnici de mare viteză și de mică amplitudinede’ nivel cervical, toracic, lombar și sacral.

Rezultate

Imediat după tratament, pacientul a simțit o rezolvare a simptomelor de amețeală, tinitus și greață, iar senzația de “învârtire a camerei” a dispărut. Se îmbunătățește simțul compozit al echilibrului, precum și echilibrul ca răspunsde’ anumiți stimuli vizuali și vestibulari.
La urmărireade’ o săptămână după vizită, simptomele nu au reapărut.

Discuție

Simptomele care apar în urma unei contuzii pot fi cauzate de factorii inflamatori și de radicalii liberi care pot trece din țesutul afectat în vasele limfatice cerebrale. OMT ar putea acționa asupra acestor simptome prin promovarea drenajului g-limfatic al acestor substanțe. De fapt, studiile au arătat că manipularea craniană este capabilă să acționeze asupra sistemului nervos autonom și asupra oscilației Traube-Hering-Mayer, modificând astfel fluxul cefalorahidian. Pe de altă parte, studiile pe animale au arătat că OMT aplicată în alte părți ale corpului poate îmbunătăți fluxul limfatic. În consecință, acțiunea OMT asupra sistemului g-limfatic în cazul comoției este o ipoteză realistă, da’r care, în mod natural, trebuie investigată în continuare.

OMT ar putea, de asemenea, să inducă efectele pozitive observate acționând asupra propriocepției prin intermediul altor tehnici (de exemplu, eliberarea miofascială și de amplitudine mică de mare viteză) care activează mecanoreceptorii localizațide’ nivel cervical, precum și prin alte căi.

Cu toate acestea, acest studiu are limitări importante, deoarece nu au fost utilizate instrumente de evaluare precum ImPACT (Immediate Post-Concussion Assessment and Cognitive Testing ) sau SCAT-3. SOT pe SMART Balance Master are nevoie de studii suplimentare pentru a fi valida’t ca un test util pentru a înțelege eficacitatea OMT. În plus, studiul nu a fost urmărit pe termen mediu și lung.

Cu toate acestea, având în vedere complexitatea fiziopatologiei contuziei, este important ca studiile viitoare să evalueze efectul OMT asupra diferitelor procese organice,de’ felco’m este important să se înceapă colectarea unui număr de studii de caz și studii pilot privind efectele OMT. Aceasta este singura moda’litate de a înțelegeco’ adevărat da’că OMT este o opțiune utilă pentru gestionarea contuziilor.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: Sunt menționate toate tehnicile utilizate; o bună descriere a limitărilor studiului; o analiză utilă a următoarelor etape care ar trebui parcurse pentru a îmbunătățiva’diul cercetării privind OMT și comoția cerebrală.

Limitări: Ca toate rapoartele de caz, este dificil de generalizat; autorii au subliniat deja diferitele limitări.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum