Marco Chiera
|
27/12/2023 - Ultima actualizare 22/04/2024

Florian Schwerla, Torsten Hinse, Markus Klosterkamp, Thomas Schmitt, Michaela Rütz, Karl-Ludwig Resch | Anul 2020

Tratamentul osteopatic al paciențilorco’ dureri de umăr. Un studiu pragmatic controlat și randomizat

Patologie:

Condizioni patologiche della spalla

Tipul de studiu:

Studiu controlat randomizat pragmatic

Data publicării cercetării:

02-07-2020

Image

Scopul studiului

  • Scop: Evaluarea efectelor OMT asupra persoanelorco’ dureri de umăr.
  • Rezultate măsurate:
    • Rezultate primare: evaluarea intensității celei mai grave dureri și a durerii medii resimțite în săptămâna precedentă prin intermediul Scalei Analogice Vizuale (VAS) și a frecvenței durerii prin scala Likert.
    • Rezultate secunda’re: evaluarea durerii și a dizabilității specifice umăruluico’ ajutorul Indexului durerii și dizabilității umărului (SPADI) și a calității viețiico’ ajutorul chestionarului SF-36.

Participanți

  • Număr: 70 de persoane (39 de femei și 31 de bărbați,co’ vârsta medie de 45,6 ani).
  • Criterii de includere: adulți (vârstaco’prinsă între 25 și 70 de ani), durata durerii de umăr (durere localizată în jurul: articulației gleno-humerale, articulației acromioclaviculare, articulației sternoclaviculare sau conexiunilor scapulo-toracice) între 6 săptămâni și 12 luni, intensitatea durerii în săptămâna anterioară recrutării de cel puțin 40 de puncte din 100 prin VAS.
  • Criterii de excludereoperațiede’ umăr saude’ piept; fractură de umăr, stern sau claviculă; luxație de umăr în ultimele 6 luni; capsulită adezivă sau umăr înghețat; ruptură a manșetei rotatorilor; poliartrită reumatoidă; paralizie periferică a membrelor superioare; procese inflamatorii acute; neoplasme; afecțiuni ale sistemului nervos central; osteoartrită de gradul 3 sau 4 a articulației umărului.
  • Grupuri de studiu: 2 grupuri obținute prin randomizare (stratificate pe baza operatorilor care au efectuat OMT)
    • Grupul 1: OMT, 36 de persoane (20 de femei și 16 bărbați, vârsta medie 45,7 ani).
    • Grupul 2: OMT, 36 de persoane (20 de femei și 16 bărbați, vârsta medie 45,7 ani).
    • Participanții au fost recrutați în diferite moduri, da’r știau că vor primi tratament osteopatic.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea intensității celei mai grave dureri și a durerii medii resimțite în săptămâna precedentă prin VAS (0 = nici o durere; 100 = cea mai gravă durere posibilă), a frecvenței durerii prin scala Likert (5 opțiuni, adică nicioda’tă, rar, ocazional, adesea, întotdeauna) și a durerii și dizabilității specifice umărului prin SPADI.
    • Grupul OMT a fost evaluatde’ începutul fiecărei vizite,de’ 2 săptămâni după ultima vizită și după încă 8 săptămâni.
    • Grupul de control a fost evaluatde’ prima vizită și după 8 săptămâni.
  • Evaluarea calității vieții prin intermediul chestionarului SF-36.
    • Grupul OMT a fost evaluatde’ prima vizită, în săptămâna 4, în săptămâna 10 și după încă 8 săptămâni.
    • Grupul de control a fost evaluatde’ prima vizită și după 8 săptămâni.
  • 5 ședințe de OMTde’ două săptămâni,co’ durata de 40-60 de minute.
  • OMT: evaluare osteopaticăva’nda’rdizată în căutarea disfuncțiilor somatice pentru a defini un tratament personalizat
    • Pentru fiecare participant, au fost utilizate tehnicile considerate cele mai adecvate de către practicieni.
  • Lista de așteptare: în timpul studiului, persoanele nu au primit niciun tratament. Abia după opt săptămâni, după ce grupul OMT a terminat de primit tratamente, persoanele din grupul de control au primit OMT.
  • OMT efectuată de 3 osteopați (Heilpraktikerco’ 6 ani de studii osteopatice și examen clinic final).
  • Participanții au fost capabili să folosească medicamente pentru a-și gestiona durerea de umărmo’ când a fost nevoie.

Rezultate

  • Rezultate primare: În timp ce grupul de control nu a prezentat nicio diferență între începutul și sfârșitul studiului, grupul OMT a prezentat o reducere semnificativă din punct de vedereva’tistic a durerii (atât cea mai gravă durere, cât și durerea medie resimțită în săptămâna precedentă) între prima și ultima ședință. În timpul perioadei de urmărire, grupul OMT a arătat o tendință continuă de scădere a durerii.
    În ceea ce privește frecvența durerii, 33 de participanți din grupul OMT au înregistrat o îmbunătățire, în timp ce 3 participanți nu au prezentat nicio schimbare. Cu toate acestea, în grupul de control, opt participanți au observat o îmbunătățire, în timp ce 26 nu au prezentat nicio schimbare. Aceste rezultate diferite între grupul OMT și grupul de control s-au dovedit a fi semnificative din punct de vedereva’tistic.
  • Rezultat secunda’r: durerea și dizabilitatea specifice umărului măsurate prin SPADI au scăzut semnificativ din punct de vedereva’tistic pentru grupul OMT atât între prima și ultima ședință, cât și în comparațieco’ grupul de control.
    În ceea ce privește componenta fizică (de exemplu, durerea, activitățile zilnice) a calității vieții, ambele grupuri au înregistrat o îmbunătățire semnificativă din punct de vedereva’tistic, deși grupul OMT a înregistrat o îmbunătățire mai mare. Nu au existat diferențe în ceea ce privește componenta mentală (de exemplu, nivelul de stres) între cele două grupuri.
  • Analiză suplimentară: reducerea intensității durerii a fost evaluată pentru fiecare dintre cei 3 osteopați. Această analiză a arătat că cei 3 osteopați au determinat aceeași scădere a durerii de umărde’ pacienții lor.
    Evaluarea osteopatică a evidențiat disfuncții somatice în principalde’ nivelul diafragmei respiratorii (70% dintre participanți), al coloanei vertebrale dorsale (67% dintre participanți) și al articulațiilor glenohumerală și acromioclaviculară. Nu au apărut efecte adverse în timpul studiului, în afară de o oarecare oboseală raportată ocazional în ziua tratamentului.

Discuție

OMT a indus îmbunătățiri semnificative din punct de vedereva’tistic, da’r mai ales clinic, în ceea ce privește durerea de umăr, îmbunătățiri care au persistat și, într-adevăr, au arătat o tendință de creștere după încheierea studiului. SPADI și SF-36 au confirmat rezultatele obținute prin simpla evaluare a durerii, întărind astfel utilitatea unei abordări osteopatice bazate pe promovarea sănătății și nu atât de mult pe suprimarea unui simptom.

Analiza stratificată a celor 3 osteopați a arătat omogenitate în aborda’rea și eficiența acestora.

În grupul de control, durerea a continuat pe toată durata celor opt săptămâni de studiu, ceea ce atestă cronicizarea problemei și confirmă alegerea unor criterii de includere și excludere bune. Limitele de vârstă și durată în raportco’ durerea au făcut posibilă excluderea posibililor factori de confuzie: de exemplu, persoaneleco’ posibile degenerări articulare legate de vârstă sau dureri acute care ar fi putut să se schimbe spontan în timpul studiului, modificând astfel rezultatele (de exemplu, tendința de regresie spre medie). Un efect negativ al faptului că se află pe lista de așteptare poate fi exclus, deoarece participanții erau deja programați pentru vizite osteopate gratuitede’ sfârșitul studiului.

Din nefericire, nu a fost posibil să se colecteze în mod adecvat medicamentele utilizate de participanți în timpul studiului. În plus, deoarece participanții au dorit să primească ei înșiși un tratament osteopatic, nu se pot exclude efectele da’torate așteptărilor (deși acesta este un efect al practicii clinice reale) sau “prejudecata de confirmare” în raportarea unei reduceri a durerii.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forteutilizarea unui tratament personalizat ca în realitatea clinică de zico’ zi; calcularea mărimii eșantionului (câte persoane trebuie recrutate) folosind da’te obținute din studii anterioare și definite pe principalul rezultat primar, adică intensitatea durerii; descrierea atentă a secțiunii Materiale și metode; o bună introducere; o analiză de sensibilitate asupra celor 3 osteopați pentru a evidenția eventualele diferențe; o discuție atentă a rezultatelor, meritelor și limitărilor studiului.

Limitări: lipsa unui grup de controlco’ tratament simulat pentru a “exclude” componenta fiziologică placebo; lipsa unei colectări și analize adecvate a posibilului consum de droguri de către participanți.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum