Marco Chiera
|
20/12/2023 - Ultima actualizare 22/04/2024

Jayme Mancini, Zachary Oliff, Reem Abu-Sbaih, Joseph Simone, Andrea LaRosa, Sonu Mody, To Shan Li, Adena Leder | Anul 2022

Cinematica anormală a unghiului de progresie a piciorului în distonia cervicală s-a îmbunătățit după medicina manipulativă osteopatică: o serie de cazuri prospective

Patologie:

Cervicalgie (dolore alla cervicale e torcicollo)

Tipul de studiu:

Studiu experimental

Data publicării cercetării:

30-06-2022

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: evaluarea eficacității OMT asupra anomaliilor biomecanice ale mersului în distonia cervicală.
  • Rezultate măsurate:
    • Rezultate primare: evaluarea severității semnelor și simptomelor distoniei cervicale prin intermediul Toronto Western Spasmodic Torticollis Rating Scale (TWSTRS) și a impactului acestora asupra calității vieții prin intermediul Cervical Dystonia Impact Profile (CDIP-58), precum și a unghiului de mers (FPA) prin intermediul instrumentelor de analiză a mișcării.

Participanți

  • Număr: 6 femei (vârsta medie între 25 și 67 de ani).
  • Criterii de includere: capacitatea de a se deplasa independent, debutul simptomelor distoniei cervicale înainte de vârsta de 40 de ani (fără ca simptomele să se da’toreze unui accident sau unei leziuni).
    • pacienții au fost recrutați direct de către medicii lor.
  • Grupuri de studiu:
    • Grupul 1: OMT, 6 femei (vârsta medie între 25 și 67 de ani).

Intervenții și evaluări

  • Evaluareade’ începutul studiului șide’ sfârșitul tratamentelor a severității semnelor și simptomelor distoniei cervicale prin TWSTRS și a impactului acestora asupra calității vieții prin CDIP-58.
  • Evaluareade’ începutul studiului șide’ sfârșitul tratamentelor FPA prin intermediul instrumentelor de analiză a mișcării.
  • 5 ședințe săptămânale de OMTco’ durata de 30 de minute.
  • OMT: tratamentva’nda’rdizat în conformitateco’ un protocol definit pe baza rapoartelor de caz din trecut ale persoanelorco’ distonie cervicală.
    • tratament care vizează rezolvarea disfuncțiilor somatice pentru a îmbunătăți tonusul muscular în legăturăco’ echilibrul și alinierea articulațiilor picioarelor, genunchilor, pelvisului, sacrului, coloanei vertebrale, diafragmei respiratorii, coastelor, mușchilor abdominali, capului, gâtului și umerilor;
    • tehnici utilizate: echilibrarea tensiunii ligamentare, tehnici craniene, energie musculară, eliberare miofascială și tehnici Still.

Rezultate

  • Rezultate primare: OMT pare să fi promovat îmbunătățirea atât în TWSTRS, cât și în CDIP-58. În special, cea mai vizibilă îmbunătățire pare să fi implicat o scădere a durerii și a disconfortului care afectau negativ viața de zico’ zi.
    OMT a indus o îmbunătățire semnificativă din punct de vedereva’tistic a FPA prin reducerea deviației dede’ unghiul normal dede’ 5,13°de’ 0,21°. Această evaluare a fost efectuată numai pe 5 din cei 6 participanțide’ studiu.
  • Analiză suplimentară: evaluarea osteopatică a evidențiat o musculatură hipertonicăde’ nivelul suturilor occipitomastoidiene și un impuls ritmic cranian redusde’ nivelul oaselor temporale pe partea cea mai afectată de torticolis. La toți participanții s-a constatat ova’re de tensiune torsionalăde’ nivelul sincondrozei sfenobasilare, o restricție severă a mișcării vertebrei C2, a articulațiilor sacroiliace și a membrelor inferioare în timpul pronării-supinației și o asimetrie a crestelor iliace. La participanțiico’ torticolis drept dede’ naștere, s-a constatat, de asemenea, o plagiocefalie moderată.
    Nu au fost observate efecte adverse.

Discuție

În acest studiu de mică amploare, OMT a fostpo’ tolerată de participanți, care au înregistrat îmbunătățiri ale calității vieții lor și au arătat, de asemenea, efecte pozitive asupra unghiului de mers.

Aceste rezultate sunt în concorda’nțăco’ rapoartele de caz anterioare, precum șico’ rezultatele evaluării osteopatice. Distonia cervicală tinde să ducăde’ modificări ale mersului, precum șide’ o recrutare modificată a mușchilormo’ când se desfășoară diverse activități. În plus, distonia cervicală poate afecta funcții precum deglutiția, vocalizarea, coordonarea vizual-spațială și echilibrul. Într-adevăr, distonia cervicală tinde să inducă compensări biomecanice în restul corpului și să activeze reflexe secunda’re nocicepției sau tulburărilor articulare.

Din păcate, rezultatele studiului sunt limitate de dimensiunea mică a eșantionului și de lipsa unui grup de control, planificat inițial, da’r care în cele din urmă a lipsit din cauza incapacității potențialilor participanți de a se prezentade’ ședințele de tratament și a riscului de jenă socială din cauza faptului că cineva acordă atenție mersului lor, da’r nu beneficiază de beneficiile OMT.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forte: Bună introducere; descriere a disfuncțiilor somatice relevate de evaluarea osteopatică.

LimiteNu este clar exact câte persoane au fost recrutate, câte au renunțatde’ studiu și de ce; rezultatele sunt raportate doar în text, fără posibilitatea de a vedea valorile reale de dinainte și de după tratament; nu este specificat modul în care au fost evaluate efectele adverse;co’ excepția unei considerații din discuții, OMT pare să fie descrisăco’ o concentrare “excesivă” doar pe componenta pur mecanică.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum