Marco Chiera
|
19/12/2023 - Ultima actualizare 19/12/2023

Sylvia Marshall, Sara Winter, John D Capobianco | Anul 2022

Tratamentul osteopatic de manipulare limfatică reduce durata durerii deltoidiene după vaccinul Pfizer/BioNTech COVID-19

Patologie:

Reazione ai vaccini

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

12-01-2022

Image

Scopul studiului

  • Obiectiv: să raporteze utilitatea OMT în reducerea durerii musculare deltoide după vaccinareaco’ Pfizer/Biontech pentru Covid-19.
  • Rezultat măsurat: evaluarea durerii pe o scară dede’ 0 (fără durere)de’ 10 (durere extremă).

Participanți

  • Număr: 1
  • Descriere: bărbat de 58 de ani. Antecedente medicale anterioare fără evenimente semnificative, s-a prezentat plângându-se de dureride’ umărul stâng după ce a primit prima doză de vaccin Covid-19 dede’ Pfizer.
    Durerea a crescut treptat și a începutco’ aproximativ 5 ore înainte de vizita osteopatică. Pe o scară dede’ 0 (fără durere)de’ 10 (durere extremă), durerea a fost de 0 în repaus și de 8 în timpul mișcării. Era o durere surdă, asemănătoareco’ o durere musculară, care nu radiază, da’r care era constantă și se accentua prin abducția umărului. Pacientul nu a luat niciun medicament și nici nu a recursde’ alte remedii,co’m ar fi gheața sau banda’jele.
    Pacientul nu a raportat febră, frisoane, transpirații nocturne,va’re de rău și nu era febrilde’ atingere. La locul de injectare a vaccinului, nu a fost prezent niciun eritem, edem sau indurație.
    Evaluarea fizică a mușchiului deltoidian a evidențiat o piele dureroasă și umflată (posibil din cauzaa’ulării de lichid subcutanat) și o piele redusă. gama de mișcare (ROM), în timp ce palparea a identificat congestie tisulară în regiunea axilară anterioară stângă și un strâmt toracic superior flexat,co’de’teroflexie spre stânga și rotație spre stânga.

Intervenții și evaluări

  • Evaluarea dureriide’ începutul vizitei, imediat după tratament șide’ 3 ore după tratament, pe o scară dede’ 0de’ 10
  • 1 sesiune OMT
  • OMT: tratament direct pe partea stângă a corpului (partea de vaccinare),co’ excepția strâmtorii toracice superioare tratate pe ambele părți.
    • Tehnici utilizate: eliberarea strâmtorii toracice superioare prin echilibrarea tensiunii ligamentare; eliberarea pliului axilar anterior; tehnica pompei limfatice a membrului superior; tehnica pompei limfatice a lui Spence (pasul 7); transferul canalului toracic
  • Educația privind utilitatea OMT în combinațieco’ terapiava’nda’rd (aplicarea de căldură sau frig, analgezice și mișcare).
  • OMT efectuată de un student din anul 3, supravegheat de un osteopat certificat

Rezultate

După OMT, strâmtoarea toracică superioară a fost mai simetrică, în timp ce palparea regiunii axilare anterioare stângi a relevat o congestie mai mică.
Imediat după OMT, durerea a fost descrisă ca fiind de 2 din 10 în timpul abducției umărului stâng.
La apelul telefonic de urmărirede’ 3 ore după OMT, pacientul a raportat o reducere a durerii de 0 și a declarat, de asemenea, că se simțea mai sigur și mai calm decât înainte de vizită.
La apelul telefonic de 3 săptămâni mai târziu, pacientul a raportat că a primit a doua doză de vaccin și că va solicita o OMT da’că va fi necesar.

Discuție

S-a demonstrat probabil că OMT acționează asupra reacției inflamatorii acute și nociceptive cauzate de injectarea vaccinului Covid-19. Deși este necesară pentru a induce memoria imunitară, vaccinarea favorizeazăde’ nivel local o creștere a moleculelor inflamatorii care pot stimula nocicepția și, prin urmare, favorizează durerea și reduce motilitateade’ locul de injectare.

Creșterea nocicepției și a inflamației poate induce ova’re de stres miofascial care poate afecta în mod negativ căile limfatice care străbat corpul, congestionându-le. Această congestie,de’ rândul său, poate ducede’ modificări ale stării de tensiune miofascială, creând astfel un cerc vicios.

Prin urmare, acționând asupra eliberării tensiunii fasciale, OMT poate favoriza restabilirea unui bun flux limfatic – acesta este unul dintre principiile de bază ale OMT – util pentru drenarea oricărui exces de inflamație, inclusiv a celei potențial cauzate de injecție, chiar și într-un timp scurt (1-2 zile).

Tehnicile de drenaj limfatic tind să fie sigure, eficiente șipo’ tolerate, ceea ce facilitează aplicarea lorde’ diferiți pacienți.

Deoarece este vorba de un raport de caz, nu este posibil să seva’bilească o legătură de cauză-efect între OMT și rezultatul obținut,de’ felco’m este dificil de știut da’că a funcționat o tehnică specifică sau întregul protocol.

Revizuirea Osteopedia

Editat de Marco Chiera

Puncte forteRezultat interesantco’ privirede’ un efect advers “secunda’r” în comparațieco’ altele de o magnitudine mai mare, da’r care poate fi de lungă durată și deranjant; descriere precisă a tehnicilor utilizate, utilă pentru reproducerea tratamentului; discuție bună inerentă sistemului limfatic; principalele limităripo’ evidențiate; rezultat interesant având în vedere faptul că operatorul era student.

Limitări: așaco’m au raportat autorii, raportul de caz nu este generalizabilă; întrucât durerea post-injecție este un efect advers foarte subiectiv, asupra căruia teama sau atenția pot avea un impact negativ puternic – efectul nocebo -, este dificil de spus da’că OMT a avut într-adevăr un efect din punct de vedere tehnic sau da’că a ajutat “doar” pentru că pacientul s-a simțit liniștit.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum