Francesca Galiano
|
20/09/2023 - Ultima actualizare 20/09/2023

Laura L. Snyder, Shaun C. Knox, Charles J. Smutny | Anul 2020

Integrarea tratamentului manipulator osteopatic și a injecțiilor în diagnosticul și managementul unei leziuni ade’brumului acetabular

Patologie:

Disfunzioni dell'anca

Tipul de studiu:

Rapoarte de caz

Data publicării cercetării:

01-06-2020

Scopul studiului


  • Obiectiv

    Să demonstreze utilitatea abordării osteopatice în diagnosticarea unui caz de leziune ade’brumului acetabular și în managementul simptomelor aferente
  • .

    Rezultate măsurate

    Evaluarea simptomelor
  • .

Participanți


  • Număr

    : 1
  • .

  • .
    Descriere
    .
    Bărbat, în vârstă de 74 de ani. Durere generalizatăde’ nivelul șoldului drept ’deosebit de severă în bursa marelui trohanter – șide’ nivelul spatelui de 6 săptămâni, începută în timpul unui program de reabilitare cardiacă. Antecedente medicale de boală coronariană,co’ o operație de bypassco’ 4 luni înainte de prezenta vizită, și degenerare discală.

    .
    Examenul fizic a evidențiat, în partea dreaptă, o extensie redusă a șoldului, hipertonicitate a iliopsoasului și durerede’ palpare în locul trohanterului mare, ceea ce a dusde’ definirea unei bursite trohanteriene și a unui sindrom psoas.

    .
    La vizitele ulterioare, pacientul a prezentat durere în partea dreaptă a inghinală, care a putut fi reprodusă prin palparea deasupra proceselor transversale drepte ale L2-3. În plus, imagistica (radiografie și RMN) a dusde’ excluderea unor cauze precum osteoartrita, traumatismulco’ afectare osoasă sau tendinopatia, având în vedere prezența unui spațiu articular bun și a unei degenerări minime. Cu toate acestea, RMN-ul a arătat o posibilă leziune ade’brumului acetabular anterosuperior.

Intervenții și evaluări

    .

  • Evaluarea simptomelorde’ început, după tratamente șide’

    follow-up
    .
    .
  • .

  • 4 vizitede’ un interval de 4, 4 și 8 săptămâni.

      .

    • OMTde’ primele 2 vizite și injecțiide’ primele 3 vizite.
    • .

    .

  • OMT: energie musculară și tehnici de inhibiție directă, în special pe psoas.
  • .

  • .
    Injecție:

    • .
      în bursa trohanterului mareco’ 4 ml de lidocaină 1% și 8 mg dexametazonă.
    • .

    • .
      bloc paravertebralco’ 4 mL de lidocaină 1% și 5 mg dexametazonă.
    • .

    • .
      intraarticular, ghida’t prin ultrasonografie diagnostică,co’ 5 mL de lidocaină 1%.
    • .

    • .
      în caz de revenire a durerii, injectare intraarticulară de plasmă bogată în trombocite.
    • .

    .

  • .

  • .
    Exerciții care trebuie efectuatede’ domiciliu de către

    întindere

    și care privesc în special gluteus medius.
  • .

Rezultate

După efectuarea OMT și a primei injecții, se va efectua

amplitudinea de mișcare

(ROM) și durerea de șold s-au îmbunătățit,de’ fel ca și hipertonicitatea psoasului. Efectuând exercițiilede’ domiciliu, pacientul a raportat că a avut o ameliorare a simptomelor timp de 3 din 5 zile.

.
La a doua vizită, simptomele au revenit împreunăco’ alte disfuncții lombare și sacrale și o postură alterată; OMT și o nouă injecție au adus ameliorarea durerii și îmbunătățirea posturii.

La a treia vizită, o injecție ghida’tă prin ultrasunete a eliminat durerea din șoldul drept, ceea ce a dusde’ confirmarea diagnosticului de leziune ade’brumului acetabular.

La

follow-up

6 luni mai târziu, pacientul nu a raportat nicio durere.

Discuție

Paciențiico’ leziuni alede’brumului acetabular raportează adesea dureri de șold în partea frontală sau în zona inghinală, da’r numai jumătate dintre aceștia acuză dureri care iradiază în parteade’terală a șoldului, în partea anterioară a coapsei sau în fese. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste leziuni pot induce modificări ale mersului, modificări posturale, instabilitate a șoldului și modificări ale ROM-ului. Prin urmare, este necesară o evaluareco’prinzătoare a durerii de șold pentru a pune un diagnostic bun.

.
Pe de altă parte, bursita trohanteriană poate avea simptome similare. Tratamentul acesteia este inițial conservator și se bazează pe

întinderea
.
fizioterapie și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,co’ injectare de corticosteroizi. Sindromul psoas, pe de altă parte, da’torită legăturilor psoasuluico’ structurile fasciale, musculare și osoase învecinate, poate induceco’ ușurință durere generalizată și dizabilitate, complicând diagnosticul de durere lombară și de șold.

.
S-a demonstrat că OMT gestionează sindromul psoas, precum și durerile lombare, durerile de șold și ROM, precum și problemele posturale. În mod similar, blocurile paravertebrale și injecțiile intraarticulare pot ajutade’ desensibilizarea căilor nervoase șide’ reducerea durerii, îmbunătățind astfel consecințele unei bursite sau ale unei probleme de psoas.

.
Într-o astfel de situație, diagnosticul leziunilorde’brumului acetabular trebuie efectuatco’ meticulozitate, deoarece examenul fizic nu este deosebit de util, spre deosebire de imagistica prin rezonanță magnetică, care a demonstrat o bună eficacitate diagnostică (în special imagistica prin rezonanță magnetică). În studiul de față, am ales să folosim injecția intraarticulară ghida’tăco’ ultrasunete pentru a confirma diagnosticul de leziune ade’brumului acetabular, deoarece probabilitatea inițială a acestei cauze a fost scăzută în analiza diagnosticului diferențial. În plus, acest tip de injecție are o acuratețe diagnostică de 90% în comparațieco’ artroscopia simplă.

.
Leziunilede’brumului acetabular implică, de asemenea, un tratament conservator similar bursitei trohanteriene, timp de cel puțin 10-12 săptămâni. Cu toate acestea, durerea tinde să revină. Atunci când acest management eșuează, aborda’rea chirurgicală ia locul. Având în vedere comorbiditățile sale, s-a decis să nu supunem pacientulde’ o astfel de operație, ci să recomandăm o injecție de plasmă bogată în trombocite în cazul în care durerea revine.

.
Prin urmare, acest studiu a arătat modul în care OMT și injecțiile pot ajuta sistemele tradiționale de investigație pentru a diagnostica și gestiona un caz de leziune ade’brumului acetabular.

Revizuirea Osteopedia

.
Editat de Marco Chiera

.

Puncte forte

: o bună prezentare a cazului prin intermediul unei diagrame de flux; discuțiepo’ pusăde’ punct în funcție de raționamentul diagnosticului diferențial.

.
.
Limite
.
Ca orice raport de caz, este dificil de generalizat; s-ar fi putut descrie atât tehnicile osteopatice efectuate, cât și exercițiile recomanda’te pacientului; nu este clar da’că OMT a ajutat din punct de vedere terapeutic sau da’că injecțiile au fost cele care au acționat pozitiv.

Sunteți osteopat?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Școală sau organizație de formare?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum

Vrei să devii osteopat? Sunteți student?

Înscrieți-vă și bucurați-vă de beneficiile calității de membru. Creați-vă un profil public și publicați-vă studiile. Este gratuit!

Înregistrați-vă acum